Σημαντική επιδείνωση στις τιμές των ομολόγων

Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκονται πλέον οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 3,5%.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης, κυρίως δε της περιφέρειας, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η ΕΚΤ, καθώς και αυτά που ανακοινώνονται από εθνικές κυβέρνησης και ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι ανεπαρκή για να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η «κατάρα» της πανδημίας και το «επιθετικό ριμπάουντ»

Ανεπαρκή κρίνονται τα μέτρα της ΕΚΤ

Ειδικότερα στο μέτωπο των νομισματικών μέτρων, αναλυτές εκτιμούν ότι πρόσθετη αγορά 120 δισ. ευρώ των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους, πλέον των 20 δισ. ευρώ το μήνα που ήδη είχε αποφασιστεί, δεν επαρκή για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας του συστήματος.

Σημειώνεται ότι στην αιχμή της κρίσης η ΕΚΤ αγόραζε μηνιαίως ομόλογα αξίας 80 δισ. ευρω.

Παράλληλα τα πακέτα των δημοσιονομικών μέτρων που ανακοινώνονται σε ολόκληρη την ευρωζώνη κρίνονται είτε ασαφή είτε περιορισμένης εμβέλειας.

Κυρίως μάλιστα αν συγκριθεί με το πακέτο των 850 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.

Εκτοξεύτηκε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Έτσι, στην εγχώρια αγορά ομολόγων παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ν΄ αυξηθεί περαιτέρω στο 4,47% από 2,6% που κυμαίνονταν χθες, η απόδοση του 5ετούς αυξήθηκε στο 3,38% από 2,52% και του 15ετούς ομολόγου στο 3,26% από 2,67%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 10 εκατ. ευρώ, οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,73 από 2,50% έναντι -0,48% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 3,21% από 2,97%.

Στην αγορά συναλλάγματος η υψηλή ζήτηση για δολάρια, η οποία επαναφέρει μνήμες του 2011, οδηγεί σε σημαντική ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος. Έτσι, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1097 δολ. από το επίπεδο των 1,1181 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Στην αγορά παραγωγών το περιθώριο (spread) του 3μηνου swap ευρώ/δολ. (cross currency swap) διευρύνθηκε στις 120 μονάδες βάσης, όσο ήταν δηλαδή στην κορύφωση της κρίσης του 2011. Χθες κυμαίνονταν στις 90 μονάδες βάσης.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1157 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοροναϊός : Μύθοι και αλήθειες – Τι λέει ο ΠΟΥ

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Γιώργος Τράγκας – Θετικός στον κοροναϊό ο δημοσιογράφος κι επικεφαλής του κόμματος «Ελεύθεροι Ανθρωποι»

Με κοροναϊό νόσησε ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας. Οπως ενημέρωσε ο ίδιος, είναι σε καραντίνα, μαζί με τη σύζυγό του Μαρία Καρρά, και λόγω του...

Ολυμπιακός – Ο τρόπος του Μαρτίνς με τον Βαλμπουενά

Η «ζωγραφιά» της Κυριακής έφερε τον Ματιέ Βαλμπουενά ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης. Ένα υπέροχο σε εκτέλεση φάουλ, ένα κρίσιμο γκολ στο φινάλε και...

Αθηνά Λινού – Διαφωνία για το πρόστιμο των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους – Οι δύο λόγοι

Σημαντικές διαφωνίες εκφράζει η Αθηνά Λινού με το δίλημμα «εμβόλιο ή πρόστιμο» που ανακοινώθηκε χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής βασίζει σε δύο...

Εμβόλιο για παιδιά 5 έως 11 ετών – Θα κυκλοφορήσει νωρίτερα στην ΕΕ

Η κυκλοφορία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση της εκδοχής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών θα...

Γιώργο Παπανδρέου, πετυχαίνουν οι πολιτικές επιστροφές;

Ηείσοδος του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πειραιώς είναι παράδειγμα ενός παλιού νεοκλασικού των Αθηνών που βρέθηκε, με την ανάπτυξη της πόλης, στη μέση ενός...

Σχετικές ιστορίες