Στα σκαριά το «ένστολο» συνδικαλιστικό μέτωπο της ΕΛ.ΑΣ.

«Ενωση» και συνεργασία του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. με αυτό των… Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν τις τελευταίες εβδομάδες συνδικαλιστές της Αστυνομίας! Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το σχέδιο καταστατικού που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», επιχειρείται η δημιουργία μιας ιδιόμορφης συνομοσπονδίας αστυνομικών και στρατιωτικών με αναφερόμενο στόχο «τη δημιουργία ισχυρού συνδικαλιστικού μετώπου, ώστε να ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση».

Ωστόσο, το κατά τα άλλα φιλόδοξο σχέδιο των συνδικαλιστών προσκρούει στις αντιρρήσεις συναδέλφων τους, ιδίως από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ., στελέχη της οποίας φέρονται να είναι και οι ιθύνοντες νόες πίσω από τη σχετική πρωτοβουλία. Οπως λένε οι διαφωνούντες, «μια τέτοια συνεργασία, που έχει πολλά διαδικαστικά προβλήματα, είναι εντελώς αντίθετη με τη λογική πλήρους εκδημοκρατισμού και αποστρατιωτικοποίησης των υπηρεσιών ασφαλείας που τώρα θα… ενοποιηθούν συνδικαλιστικά με αξιωματικούς του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού με  άγνωστες “παρενέργειες”.

Εκτός των άλλων, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία αστυνομικών με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πριν υποβληθεί οποιοδήποτε αίτημα για αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ., για τον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτών κ.ο.κ.».

Αλλοι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι «πίσω από αυτή την κίνηση υποκρύπτονται σκοπιμότητες για περισσότερες συνδικαλιστικές άδειες, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εκπροσώπων ενστόλων (συνολικά 35 νέες θέσεις) για λόγους άντλησης ψήφων, ύπαρξης νέων προνομιών κ.λπ.». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στερείται ευρείας αποδοχής και αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στον χώρο της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, ήδη σε πρόσφατες συνεννοήσεις συνδικαλιστών υπήρξαν αναφορές νομικών για «αντικανονική ενέργεια».

ΠΟΑΣΥ

Την πρωτοβουλία, λοιπόν, για τη συνδικαλιστική «ενοποίηση» ΕΛ.ΑΣ. και Ενόπλων Δυνάμεων (πιθανόν και Λιμενικού) φέρεται να έχει αναλάβει τμήμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ).

Οσον αφορά το σχέδιο καταστατικού, στο πρώτο άρθρο του αναφέρεται ότι «ιδρύεται τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων με τίτλο “Συνομοσπονδία Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας” (ΣΥΣΑΕΔΕ)». Μάλιστα, βάσει του ίδιου εγγράφου, στους σκοπούς της ΣΥΣΑΕΔΕ ορίζεται «η βελτίωση, ο εκδημοκρατισμός, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής στον τομέα ασφάλειας προς όφελος των πολιτών της χώρας». Ωστόσο, το κύριο ερώτημα που προκύπτει είναι: Πώς μπορούν να συμβάλλουν οι στρατιωτικοί στην αναβάθμιση της κρατικής μηχανής σε θέματα ασφαλείας και αστυνόμευσης;

Ακόμη, σε άλλο σημείο του καταστατικού σημειώνεται ότι σκοπός της συνεργασίας – μέσω συνδικαλισμού – αστυνομικών και στρατιωτικών είναι «η συνεχής προσπάθεια και ο συντονισμένος αγώνας για τη διερεύνηση της συμμετοχής τους στο εθνικό εισόδημα και την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης». Επιπλέον, εκφράζεται η εκτίμηση ότι αυτή η ιδιότυπη συνεργασία θα οδηγήσει στην επικράτηση της… εσωτερικής ειρήνης: «Στόχος είναι η προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, η διασφάλιση και η διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών, ο αγώνας για την επικράτηση της εσωτερικής ειρήνης και η εμπέδωση των αρχών της Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στόχοι

Ταυτόχρονα (και ενδεχομένως εδώ να κρύβεται η ουσία της όλης προσπάθειας), συμπληρώνεται ότι ανάμεσα στους στόχους είναι και «η σφυρηλάτηση της ενότητας και της συνεργασίας μεταξύ των μελών της και ο συντονισμός της δράσης τους για τη διασφάλιση, την προστασία και την προαγωγή των οικονομικών, εργασιακών, κοινωνικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και γενικότερων συμφερόντων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ενοπλες Δυνάμεις και η συντονισμένη δράση τους απέναντι σε κάθε μη νόμιμη ή μειωτική κατ’ αυτών ενέργεια».

Στις Ενοπλες Δυνάμεις λειτουργούν δύο ομοσπονδίες: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ). Μάλιστα, οι γνωρίζοντες τα… χακί συνδικαλιστικά εκτιμούν ότι μία εξ αυτών θα ενταχθεί – αν τελικώς υλοποιηθεί ο σχεδιασμός – στο νέο και ήδη πολυσυζητημένο σχήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στην προσπάθεια αστυνομικών συνδικαλιστών να δημιουργήσουν μια «ισχυρή συνομοσπονδία» έγιναν προτάσεις και προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. (ΠΟΑΞΙΑ), χωρίς τελικώς να επιτευχθεί συμφωνία.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για παράτυπες αμοιβές, οδοιπορικά και άλλες συναλλαγές συνδικαλιστών και ήδη υπάρχει σχετική αλληλογραφία με τις αστυνομικές υπηρεσίες στις οποίες οι ερευνώμενοι ανήκουν οργανικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κοροναϊός – Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τις έγκυες και τον εμβολιασμό

«Έλλειμμα πληροφόρησης» για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού έναντι του κοροναϊού κατά την κύηση διαπιστώνει η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και...

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Οι στρατηγικές των Ανδρουλάκη, Παπανδρέου στον β’ γύρο – Τι θα κάνουν οι χαμένοι

Ως αλλαγή σελίδας και εντολή ανανέωσης, χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, που χαρακτηρίστηκαν από το ρεκόρ συμμετοχής,  στη διαδικασία. Ο Νίκος...

Self test – Αρχισε από τα φαρμακεία η διάθεση ενός self test στους άνω των 18 ετών

Ξεκίνησε από σήμερα, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, η διάθεση ενός δωρεάν self test, σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών εμβολιασμένους και μη. Η διανομή...

Τζανάκης, Εξαδάκτυλος για Ομικρον – Θα έχουμε εκατόμβη νεκρών αν… – Καλύτερα να μας βρει εμβολιασμένους

Για «εκατόμβη νεκρών» στην Ελλάδα, αν και εφόσον τα κρούσματα κοροναϊού διπλασιαστούν ή τριπλασιαστούν, αλλά και εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο, μίλησε ο...

Ο Γιάννης έγινε 27 ετών και οι Μπακς θυμούνται τις 27 καλύτερες φάσεις του

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς είναι έννοιες ταυτόσημες από το 2013. Το παιδί από τα Σεπόλια έγινε πια άνδρας και τα Ελάφια  δε θα μπορούσαν...

Σχετικές ιστορίες