Σταμάτης: Πρέπει να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία

Στην εκπομπή «MEGA Σαβαβτοκύριακο» μίλησε ο γενικός γραμματέας Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης.

Ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε στο ζήτημα ασφάλειας των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στους περίπου 300 οίκους ευγηρίας – όπου απασχολούνται 5.800 εργαζόμενοι και όπου διαβιούν 16.000 άτομα.

Για την προστασία από τον κοροναϊό, με εγκύκλιο έχουν απαγορευτεί τα επισκεπτήρια μέχρι τέλος Αυγούστου, ενώ οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε τεστ προτού επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από άδεια.

Ο κ. Σταμάτης παραδέχθηκε τη δυσκολία της κατάστασης σε ό,τι αφορά την επικοινωνία των ηλικιωμένων με τους συγγενείς τους, ωστόσο όπως είπε «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» για λόγους προστασίας από την πανδημία.

Παράλληλα, σημείωσε πως «θα πρέπει οι διοικήσεις των γηροκομείων να είναι πολύ πιο αυστηρές με τους εργαζόμενους και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας».

Για τους άστεγους

Σχετικά με τα επίπεδα φτώχειας στην Ελλάδα, ο κ. Σταμάτης σημείωσε πως έχει μειωθεί οι αριθμός των ανθρώπων που ήταν άστεγοι. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη αρκετοί άστεγοι ιδίως στην Αθήνα και αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχονται από εθελοντικές ομάδες και τους δήμους, υπό την εποπτεία και τις κατευθύνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.

Στην Αθήνα δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα ένας νέος ξενώνας, ενώ και άλλες δομές δημιουργήθηκαν για την περίθαλψη των αστέγων και σε άλλες περιοχές.

Σημείωσε δε πως στα σχέδια της πολιτείας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους αστέγους που φιλοξενούνται στους ξενώνες να είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με απώτερο στόχο να βοηθηθούν στην επανένταξή τους στην κοινωνία.

Για τους Ρομά

Ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου για υποτροφίες σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά και στο σχέδιο για δημιουργία πρότυπης κοινωνικής κατοικίας μετεγκατάστασης των Ρομά στον δήμο Κατερίνης στη θέση Πέλεκα.

Σημείωσε επίσης πώς μπορεί να συνδεθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με την εργασία και την διαρκή εκπαίδευση.

Τέλος τόνισε πως «για πρώτη φορά έχουμε εθνικό σχέδιο δράσης για ΑμΕΑ».

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Παραλλαγή Όμικρον – «Συνδυάζει τα δύο κακά που δεν θέλουμε»

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα, με το φόβο όλων να είναι πως η νέα παραλλαγή θα αχρηστεύσει τα εμβόλια. Ο Γιάννης...

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Δεν θα δοθεί νέα παράταση – Όσοι βρίσκονται στην ουρά θα ψηφίσουν

Δεν θα δοθεί νέα παράταση, μετά τις 20:00, στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΔΕΚΑΠ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «σε...

Κοντογεώργης – Αναγκαίος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των άνω των 60

Ο Θανάσης Κοντογεώργης, γ.γ. συντονισμού του κυβερνητικού έργου, μίλησε στο «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών και...

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Έκλεισαν οι κάλπες – Ρεκόρ προσέλευσης – Τα πρώτα αποτελέσματα

Με μεγάλη παρουσία ψηφοφόρων ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ. Όπως εκτιμάται, οι ψηφοφόροι έφτασαν τις 270.000, ενώ όπου υπήρχαν ουρές...

Μελέτη – Στους «πρωταθλητές της συνωμοσιολογίας» η Ελλάδα

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατραπεί σε βασικά κανάλια παραπληροφόρησης, διάχυσης ψευδών ειδήσεων και πόλωσης, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό εν μέσω πανδημίας, όταν...

Σχετικές ιστορίες