Στην εντατική οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ: Δουλεύουν απλήρωτοι για μήνες

Για υποκρισία καταγγέλλουν την κυβέρνηση οι υγειονομικοί που διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων αλλά και την μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

16000 υγειονομικοί με ελαστικές μορφές εργασίας

Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Ιατρών των Νοσοκομείων της Αθήνας (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν προκηρύξει για αύριο Τετάρτη 15 Ιουλίου, τετράωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας στις 8:30πμ.

Κύριο αίτημα της αυριανής κινητοποίησης των υγειονομικών είναι η μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, καθώς και των υπολοίπων εργαζομένων που απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης καθώς και η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

«Οι ανάγκες στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια είναι πάγιες και διαρκείς. Δεν ξεκίνησαν ούτε τελειώνουν με τον κοροναϊό», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:

«16.000 εργάζονται στα Νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες υγείας με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000».

Δεν πληρώνονται το μισθό τους

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «το ίδιο το κράτος διαπιστώνει ότι το κενό τους είναι δυσαναπλήρωτο, γι’ αυτό και οδηγούνται σε συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων».

Η Ομοσπονδία προσθέτει επίσης ότι οι επικουρικοί υγειονομικοί που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες της πανδημίας «δεν πληρώνονται το μισθό τους και τα εξαιρέσιμα».

Ενδεικτικές της οξύτητας του προβλήματος με τα δεδουλευμένα που δεν πληρώνονται οι υγειονομικοί είναι και τα όσα αναφέρει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ):

«Στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς – ΓΟΝΚ οι πρόσθετες εφημερίες από τον Ιανουάριο 2019 έως και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, στο σύνολο των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας πανελλαδικά καθυστερούν οι πληρωμές των δεδουλευμένων εφημεριών τόσο των τακτικών όσο και των πρόσθετων.

Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά για μία ακόμη φορά πόσο υποκριτικά είναι τα ευχαριστώ της Κυβέρνησης στους γιατρούς του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Απαιτούμε να πληρωθούν άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών των γιατρών του ΓΟΝΚ. Απαιτούμε την έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων μας».

Αιτία πολέμου η επιστροφή των εργολάβων

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο της επιστροφής των εργολάβων (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) στα Νοσοκομεία», οι οποίοι «στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο κράτος, προσφέροντας κάκιστη ποιότητα υπηρεσιών και συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους εργαζόμενους».

Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι «σκόπιμα η κυβέρνηση δεν ψηφίζει Νομοσχέδιο που θα δίνει δυνατότητα στα Νοσοκομεία σύναψης νέων συμβάσεων εργασίας στις υπηρεσίες στήριξης και ήδη προκηρύσσονται διαγωνισμοί στα Νοσοκομεία για επιστροφή των εργολάβων». Αναφέρει ακόμη ότι η επιστροφή των εργολάβων είναι «αιτία πολέμου», προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τα νοσοκομεία ταλανίζονται από ελλείψεις

Η κατάσταση αυτή που περιγράφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ουσιαστικά δείχνει πως παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, ιδίως ενόψει ενός δεύτερου κύματος του κοροναϊού που όπως όλα δείχνουν είναι προ των πυλών τις επόμενες εβδομάδες.

Tα νοσοκομεία εξακολουθούν να ταλανίζονται από ελλείψεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό στο κατά πόσο είναι έτοιμα εν μέσω θέρους για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος. Σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα, Γ.Γ. της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρο του σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

«Δεν είμαστε σε διαφορετική κατάσταση από ό,τι πέρυσι που δεν είχαμε Covid» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέδειξε το ζήτημα των εργαζομένων που εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας και το οποίο δεν ανήκει στο μόνιμο προσωπικό. Ζήτησε δε αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των ελέγχων για να αποφευχθεί η εξάπλωση των κρουσμάτων.

Αποκαλυπτική της κατάστασης είναι και η καταγγελία κατά της διοίκησης του Αττικού νοσοκομείου στην οποία προχώρησε η ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή τη διακοπή της λειτουργίας της Μονάδας Λοιμωδών για το διάστημα 6-19 Ιουλίου, δηλαδή μεσούσης της αναζωπύρωσης του κοροναϊού!

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κοροναϊός – Η μετάλλαξη Δέλτα+ στην Αττική

Η μετάλλαξη Δέλτα+, ή ακριβέστερα το υποστέλεχος της παραλλαγής Δέλτα «AY.4.2», έχει φτάσει στη χώρα μας, και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εντοπίστηκε και στην...

Φθινοπωρινές εκπτώσεις – Πότε «πέφτουν» Black Friday και Cyber Monday

Τις φθινοπωρινές εκπτώσεις περιμένουν πώς και πώς οι καταναλωτές έτσι ώστε να αγοράσουν προϊόντα που επιθυμούν σε χαμηλότερες τιμές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του...

Εμβόλια – Μέσα στο 2022 θα παραχθούν 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις

Το 2022 αναμένεται να παραχθούν στην ΕΕ 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις από εμβόλια κατά της Covid-19, η πλειονότητα των οποίων θα εξαχθούν σε τρίτες χώρες,...

28η Οκτωβρίου – Επέτειος του «Όχι», ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας

28η Οκτωβρίου 1940. Ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας. Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που...

Επίθεση σκύλου σε δύο γυναίκες στο Αγρίνιο

Αναστατωμένη είναι η τοπική κοινωνία της Κάτω Μακρινούς στο Αγρίνιο, έπειτα από την άγρια επίθεση σκύλου σε δύο γυναίκες, οι οποίες έχουν σχέση μητέρας-κόρης. Αν και οι ακριβείς συνθήκες...

Σχετικές ιστορίες