Στην Εντατική το Χρηματιστήριο λόγω κορωνοϊού: Νέες απώλειες 6%

Νέα βουτιά σημείωσε το Χρηματιστήριο την Παρασκευή καταγράφοντας απώλειες 5,98% και χάνοντας 2,7 δισ. ευρώ, με τον κοροναϊό να τρομοκρατεί τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εδραιώνεται ο φόβος ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από την παγκόσμια επιδημία θα είναι σοβαρός και θα έχει διάρκεια.

Το πολύ επιβαρυμένο κλίμα ήρθε να επιδεινώσει περαιτέρω για την ελληνική αγορά η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του ΑΕΠ το 2019, η οποία ήταν κάτω των προβλέψεων και των προσδοκιών. Ειδικότερα, το ΑΕΠ μπορεί μεν στο σύνολο της χρονιάς ν΄ αυξήθηκε κατά 1,9%, όμως το τελευταίο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ενώ μεγεθύνθηκε κατά 1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για αισθητή επιδείνωση σε σχέση με το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου όταν είχαμε ανάπτυξη 0,4% σε τριμηνιαία και 2,3% σε ετήσια βάση.

Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν για άλλη μια μέρα οι τράπεζες, με τον αντίστοιχο δείκτη να βουλιάζει κατά -12,46% και η μετοχή της ΔΕΗ με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 680 μονάδων, κινούμενη σε νέα χαμηλά 12 μηνών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 684,74 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,96%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 22ας Φεβρουαρίου 2019 (676,87 μονάδες).

Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 4,94%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση σε ποσοστό 25,30%.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 684,74 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,96%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 22ας Φεβρουαρίου 2019 (676,87 μονάδες).

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 123,923 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 71.184.593 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 6,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,36%. Με πτώση έκλεισαν όλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-14,92%), της ΔΕΗ (-14,23%), της Eurobank (-13,13%), της Εθνικής (-10,56%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-10,09%).

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-12,46%) και των Πρώτων Υλών (-8,50%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 24.943.449 και 9.117.040 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 15,005 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 13,657 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 10 μετοχές, 112 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ειδησεοφωνική Ελλάς +13,73% και Q&R +5,19%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Μαθιός Πυρίμαχα-21,82% και Επίλεκτος -20,00%.

Ισχυρές πιέσεις και στα ελληνικά ομόλογα

Μαζικές ρευστοποιήσεις οι οποίες προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα παρατηρήθηκαν σήμερα στη δευτερογενή αγορά.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές στρέφονται τόσο σε αμερικανικά όσο και γερμανικά ομόλογα τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή.

Αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω ήταν το περιθώριο των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών να ξεπεράσει το 2%.

Η εξάπλωση του κοροναϊού πλήττει κυρίως τις πιο ευάλωτες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, δημιουργώντας επενδυτικές συμπεριφορές που φθάνουν στα όρια του πανικού τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο.

Αντιθέτως τα γερμανικά ομόλογα εκτινάχθηκαν σήμερα σε νέο ιστορικό ρεκόρ, συμπιέζοντας την απόδοση τους κάτω από το -0,7%. Ανάλογα κινήθηκαν και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι λίαν συντόμως η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της.

Στην ελληνική αγορά παρατηρήθηκαν και σήμερα ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα η απόδοση τού 10ετούς ομολόγου να ξεπεράσει το 1,42%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του 5ετούς στο 0,74% από 0,55% και του 15ετούς ομολόγου στο 1,83% από 1,70%.

Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας προκάλεσαν πρόσθετη ανησυχία.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 129 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 113 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,42% από 1,21% χθες έναντι -0,71% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,13% από 1,88%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σημαντικά το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1,1315 δολ.

Η προσδοκίες για νέα μείωση των επιτοκίων από την FED σε συνδυασμό με την σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων πλήττουν το δολάριο.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1336 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι το θέλετε το κουταλάκι της Μετάληψης, αν πιείτε το φαρμάκι του κοροναϊού;

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Σταϊκούρας: Τα τέσσερα αιτήματα της Κυβέρνησης

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο τελεσίγραφο που έχει θέσει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα...

Ινδονησία: «Ξύπνησε» το ηφαίστειο Σεμερού

Tο ηφαίστειο Σεμερού, στη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας, εισήλθε εκ νέου σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας, ωθώντας τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση συναγερμού, έναν χρόνο αφού...

Κιβωτός του Κόσμου: «Το χέρι που ευεργετεί δεν το δαγκώνεις» – Απειλητικό μήνυμα στα παιδιά που προχώρησαν σε καταγγελίες

Ανατριχίλα προκαλεί το απειλητικό μήνυμα που έλαβαν όσα παιδιά προχώρησαν σε καταγγελίες εναντίον της Κιβωτού του Κόσμου και του πατέρα Αντωνίου. «Κοιτάξτε λίγο τον ουρανό....

Μητσοτάκης: Ο εβδομαδιαίος απολογισμός του κυβερνητικού έργου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook παρουσίασε το κυβερνητικό έργο για την εβδομάδα που πέρασε. Όπως λέει ο ίδιος, «αρκετοί από...

Καλάθι του νοικοκυριού: Έρχεται και «καλάθι των παιχνιδιών»

Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις για το «καλάθι του νοικοκυριού» που θα ισχύσει για την περίοδο των εορτών, ενώ θα αποσαφηνιστεί...

Σχετικές ιστορίες