Στον Δήμο Αθηναίων περνούν «Λουμπαρδιάρης», θέατρο «Εμπρός» και γήπεδο Γουδή

Ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πρωτεύουσας, τον «Λουμπαρδιάρη», που τα τελευταία χρόνια κατέρρεε εγκαταλελειμμένος, αποκτά ο Δήμος Αθηναίων – και όπως τόνισε ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Μπακογιάννης, θα ανακατασκευαστεί όπως τον είχε εμπνευστεί ο Πικιώνης.

Τη σχετική σύμβαση παραχώρησής του στο δήμο από την ΕΤΑΔ ενέκρινε κατά την σημερινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, με τις ψήφους των παρατάξεων του δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη, και «Αθήνα Είσαι Εσύ», του Παύλου Γερουλάνου.

Επίσης, κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τις αντίστοιχες συμβάσεις παραχώρησης άλλων δυο χώρων από την ΕΤΑΔ στο δήμο: του κτιρίου του θεάτρου «Εμπρός» και του γηπέδου στο Γουδή.

ingr

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα αυτή για το Δήμο Αθηναίων» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, επισημαίνοντας ότι από την εποχή της δημαρχιακής περιόδου του αειμνήστου Μιλτιάδη Έβερτ είχε να διευρυνθεί τόσο το «χαρτοφυλάκιο» του δήμου.

Ο κ. Μπακογιάννης δεσμεύτηκε ότι πριν από την αξιοποίηση θα προηγηθεί «εξαντλητική διαβούλευση», τα αποτελέσματα της οποίας θα λάβει υπόψη το δημοτικό συμβούλιο όταν πρόκειται να αποφασίσει. Για το σκοπό αυτόν θα συγκροτηθεί και διαπαραταξιακή επιτροπή.

Ιδιαίτερα για τον «Λουμπαρδιάρη» και αντικρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Μπακογιάννης τόνισε: « Ο δικός μας στόχος είναι να επαναφέρουμε το αρχικό πνεύμα, την αρχική φιλοσοφία του Πικιώνη», υπογραμμίζοντας ότι «η Αθήνα δεν χρειάζεται άλλο ένα καφέ ή ένα χώρο γαμήλιων εκδηλώσεων».

Ενάντια στη σύμβαση τάχθηκε η «Ανοιχτή Πόλη» με τον επικεφαλής της, Νάσο Ηλιόπουλο, να αναφέρει την έλλειψη τοπογραφικού, και με τον κ. Μπακογιάννη να επισημαίνει ότι στην εισήγηση περιέχεται έγγραφο του ορκωτού εκτιμητή, με αναλυτικές τις διαστάσεις του χώρου που παραχωρείται και το σχετικό ΦΕΚ του 1958 που περιλαμβάνει τοπογραφικό.

Επίσης, κατά τάχθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, ο οποίος επισήμανε ότι η παραχώρηση είναι για 20 συν 10 χρόνια και χαρακτήρισε τη σύμβαση «λεόντειο» σε βάρος του δήμου, σημειώνοντας ότι ο δήμος αναλαμβάνει και μια σειρά δαπάνες (μελέτες, ανακατασκευή), ενοίκιο κ.ά.

Σχέδιο τουριστικοποίησης και καπιταλιστικής εκμετάλλευσης των ελεύθερων χώρων καταλόγισε στη δημοτική αρχή Μπακογιάννη ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, ενώ για «δυσβάσταχτους όρους» έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα», Παναγιώτης Κεφαλληνός, καταψηφίζοντας αμφότεροι.

Για το «Εμπρός», η παραχώρηση του οποίου εγκρίθηκε πάλι με τις ψήφους των παρατάξεων Μπακογιάννη και Γερουλάνου, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, όχι μόνο ως αρχιτεκτονικό μνημείο, αλλά και ως προς την πολιτιστική του χρήση, η οποία είναι θεσμοθετημένη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ανάγκη πολιτιστικούς πνεύμονες, μη κερδοσκοπικούς και ανοιχτούς χώρους. Θέλουμε όμως, ο χώρος αυτός να λειτουργήσει με σεβασμό στους καλλιτέχνες, στους ανθρώπους των τεχνών, στις συλλογικότητές τους, στις οργανώσεις τους, στις ομάδες τους, με σεβασμό στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής. Θέλουμε να λειτουργήσει με ασφάλεια. Θέλουμε να διασφαλίσουμε κινητή και ακίνητη περιουσία και βεβαίως θέλουμε αυτό το κτίριο να το συντηρήσουμε και να το αποκαταστήσουμε και για τις επόμενες γενιές. Μιλάμε για την ανάδειξη της ιστορικής του ταυτότητας και τη λειτουργία του ως έναν χώρο πολιτισμού» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, κάλεσε το Δήμο Αθηναίων να μάθει από τα καλά ευρωπαϊκά παραδείγματα που υπάρχουν για αντίστοιχους χώρους. «Να είναι στο δήμο, αλλά να δοθεί ο χώρος σε αυτούς που τον στήριξαν από το 2011» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος δηλώνοντας ότι καταψηφίζει τη σύμβαση.

Ο κ. Γερουλάνος επισήμανε πως «δική μας δουλειά είναι να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει χώρος πολιτισμού και ελεύθερης έκφρασης, χώρος που οι άνθρωποι που το κράτησαν ζωντανό, θα το κρατήσουν ζωντανό αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο που θα παρέχει ο δήμος».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως δήλωσε ο επικεφαλής, Νίκος Σοφιανός, καταψήφισε τη σύμβαση λόγω της μίσθωσης και των όρων που περιέχονται σε αυτήν.

Ευρεία συζήτηση στην αρχή της συνεδρίασης έγινε και για το θέμα της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και η οποία ορίζει ότι είναι υποχρεωτικό οι δήμοι να εξαντλούν όλα τα ένδικα μέσα σε αιτήματα εργαζομένων (μονιμοποιήσεις κ.ά.).

Ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε τη ρύθμιση αυτήν «εξοντωτική για τους εργαζομένους» και ο κ. Γερουλάνος «προσβολή για την Αυτοδιοίκηση», ζητώντας από το δήμαρχο να θέσει το ζήτημα στην ΚΕΔΕ .

Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι ήδη η τροπολογία έχει ψηφιστεί και σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Να διεκδικήσουμε τις θέσεις που έχει ανάγκη ο δήμος στον προγραμματισμό των προσλήψεων. Αυτό είναι το μεγάλο το στοίχημα για να αποκτήσει ο Δήμος Αθηναίων το απαραίτητο προσωπικό».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κοροναϊός: Για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων προειδοποιούν οι ειδικοί – Ζητούν επαναφορά της μάσκας

Στα ύψη ανεβάζει το θερμόμετρο της ανησυχία των ειδικών η ανοδική πορεία των κρουσμάτων κοροναϊού. Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που τάσσονται υπέρ της επαναφοράς...

Forbes: Η Ελλάδα διατηρεί το πλεονέκτημα στην αεράμυνα ακόμα και αν η Τουρκία πάρει F-16

Η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται ψηλά στο διεθνή Τύπο, δεδομένων και των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει αυτή σε επίπεδο...

Κοπεγχάγη: Πολλοί οι νεκροί από το επεισόδιο με πυροβολισμούς στο εμπορικό – Δεν αποκλείεται τρομοκρατική επίθεση

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο Field’s στην Κοπεγχάγη, ανακοίνωσε απόψε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης. Ο ύποπτος που έχει συλληφθεί...

Παρέμβαση Ρουβίκωνα στην Πρεσβεία των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

«Η επίθεση στις γυναίκες είναι υπόθεση όλων μας» έγραφαν τα τρικάκια που πέταξε ο Ρουβίκωνας σε παρέμβαση του στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ομάδα...

Φωτιά στις Πόρτες Αχαΐας: Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής – Προληπτικές εκκενώσεις χωριών

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στις Πόρτες Αχαΐας από το απόγευμα της Κυριακής. Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με τις Αρχές να προχωρούν σε προληπτικές εκκενώσεις χωριών. Σύμφωνα...

Σχετικές ιστορίες