Στον Έβρο μαζί με την ηγεσία της ΕΕ την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στον Έβρο θα μεταβεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Την επίσκεψή του στα σύνορα είχε προαναγγείλει από την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στο Twitter.

Προσφυγικό : Η οργή στα νησιά έχει πολλούς… πατέρες

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα στον Εβρο με την Τουρκία μαζί με τον Σαρλ Μισέλ την Τρίτη. Και πάλι, μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα – θα γυρίσετε πίσω», ήταν το tweet του πρωθυπουργού.

Από την πρώτη στιγμή που η Αγκυρα άνοιξε τα σύνορα για να περάσουν οι πρόσφυγες προς την πλευρά της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε εκστρατεία διεθνοποίησης του ζητήματος.

Ο πρωθυπουργός είχε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με ευρωπαίους ηγέτες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρόνοιες του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα σύνορά της.

Τι προβλέπει το άρθρο 78

Το άρθρο 78 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ προβλέπει ειδική νομική βάση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ορίζει ότι «Εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. Το Συμβούλιο αποφασίζει μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.»

Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή απαιτείται η ψήφος τουλάχιστον 15 κρατών – μελών που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν χρήση του άρθρου 78 παράγραφος 3;

Το 2015 το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις πρόνοιες του εν λόγου άρθρου για την ενεργοποίηση της επείγουσας μετεγκατάστασης, από την Ιταλία και την Ελλάδα, δεκάδων χιλιάδων ατόμων που έχρηζαν σαφώς διεθνούς προστασίας.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία προσέφυγαν στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ζητώντας να ακυρωθεί αυτή η απόφαση καθώς το Συμβούλιο δεν ακολούθησε τη συνήθη ή ειδική νομοθετική διαδικασία που προβλέπονται στο άρθρο 289 ΣΛΕΕ.

Ωστόσο το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ απέρριψε την προσφυγή, αποφασίζοντας ότι το άρθρο 78, παράγραφος 3, ΣΛΕΕ παρέχει στα θεσμικά όργανα της Ένωσης τη δυνατότητα να λάβουν όλα τα προσωρινά μέτρα που είναι αναγκαία για την αποτελεσματική και ταχεία αντιμετώπιση επείγουσας καταστάσεως λόγω αιφνίδιας εισροής εκτοπισθέντων.

Επίσης, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι «ο επιδιωκόμενος με την προσβαλλόμενη απόφαση σκοπός δεν μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο επαχθή μέτρα, δεν υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως. Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι το Συμβούλιο, εκτιμώντας ότι ο προβλεπόμενος από την απόφαση 2015/1523 μηχανισμός που αποσκοπούσε ήδη στη μετεγκατάσταση, σε εθελοντική βάση, 40 000 ατόμων δεν θα αρκούσε για την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου εισροής μεταναστών που σημειώθηκε κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2015, δεν υπερέβη το ευρύ περιθώριο εκτιμήσεως που διαθέτει».

Κατά τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, η Πολωνία παρενέβη υπέρ της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, ενώ το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβησαν υπέρ του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τα κριτήρια για την εφαρμογή του άρθρου 78 παράγραφος 3 ορίζονται στη Συνθήκη: ένα ή περισσότερα κράτη μέλη πρέπει να αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών.

Το 2015 το η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι δύο κράτη – μέλη, η Ελλάδα και η Ιταλία πληρούσαν τα κριτήρια για την εφαρμογή του άρθρου, καθώς αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλές μεταναστευτικές ροές. Με τις πρόνοιες του εν λόγω άρθρου η κυβέρνηση ευελπιστεί να θωρακιστεί θεσμικά για τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε ή ενδέχεται να ανακοινώσει στο μέλλον.

Αστρολογικές προβλέψεις για τη Δευτέρα 2 Μαρτίου

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Βίντεο ντοκουμέντο με πυροβολισμούς σε αυλή σπιτιού στο Ζεφύρι

Ενα βίντεο ντοκουμέντο από πυροβολισμούς σε αυλή σπιτιού στο Ζεφύρι εξασφάλισε το MEGA και φέρνει στη δημοσιότητα. Πρόκειται για μια περιοχή στην Δυτική Αττική,...

Αφγανιστάν – Χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από την πείνα

Παιδιά υποσιτισμένα και σκελετωμένα γεμίζουν το νοσοκομείο της πόλης Χεράτ. Ένα στα πέντε παιδιά δε θα τα καταφέρει, λέει στο ρεπορτάζ του το BBC. Τρεις...

Αυτοκτόνησε 47χρονη μητέρα δύο παιδιών στη Γέρα της Λέσβου

Μια ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης όταν μια 47χρονη μητέρα δύο παιδιών, εντοπίστηκε σε χωράφι στην περιοχή της Γέρας  χωρίς τις αισθήσεις...

Κοροναϊός – Εφιαλτικά σενάρια για 5.000 κρούσματα ημερησίως

Προς… επιβεβαίωση βαίνουν οι χειρότεροι φόβοι των ειδικών για τον φετινό χειμώνα, αφού η «έκρηξη» των κρουσμάτων που ανέμεναν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, σήμερα...

Καταγγελία βουλευτού του ΜέΡΑ25 για αστυνομική βία – «Δέχθηκα αγκωνιά στο μάτι και χτύπημα με την ασπίδα»

Φωτογραφία μετά την επίθεση που καταγγέλλεται πως δέχτηκε, κατά τη διάρκεια πορείας έναντι στην αστυνομική βία για τον 20χρονο από το Πέραμα, ανήρτησε η βουλευτής Α’...

Σχετικές ιστορίες