Στον «πάγο» οι πλειστηριασμοί – Μπρα ντε φερ κυβέρνησης με θεσμούς για την α΄ κατοικία

Μπορεί οι θεσμοί μην έδωσαν το «πράσινο φως» στην παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, κυβερνητικά στελέχη εμμένουν στην άποψη ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση εν μέσω κοροναϊού να γίνουν πλειστηριασμοί.

Ο Απρίλιος δεν φέρνει μόνο κύμα αναστολών δόσεων δανείων και νέων ρυθμίσεων οφειλών, αλλά και «πάγωμα» πλειστηριασμών. Ο σχετικός νόμος 4605/2019 εκπνέει στις 30 Απριλίου και βούληση της κυβέρνησης για νέα παράταση του νόμου.

Κοροναϊός : Γιατί είναι σημαντικά τα στοιχεία για τον αριθμό όσων έχουν ιαθεί

Όμως οι θεσμοί επανέλαβαν τις αιτιάσεις τους ότι οι παρατάσεις δημιουργούν κουλτούρα μη πληρωμών, αγνοώντας ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες λόγω πανδημίας και ζήτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατάθεση και ψήφιση του νομοθετήματος για το νέο πτωχευτικό, την λεγόμενη δεύτερη ευκαιρία.

Οι διαβουλεύσεις ωστόσο θα συνεχιστούν καθώς, όπως αναφέρουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η «προστασία των ευπαθών ομάδων» και δεν γίνεται να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί αν δεν βγούμε πρώτα από την κρίση της πανδημίας και δεν υπάρξει ένα πλαίσιο προστασίας για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Από την πλευρά τους ως τακτικισμό μεταφράζουν τα τραπεζικά στελέχη την άρνηση των θεσμών και εκτιμούν ότι τελικά θα δοθεί παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, όχι μέχρι το τέλος του 2020 που ζήτησε η κυβέρνηση, αλλά μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, σε συνάρτηση πάντα με το πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό δίκαιο.

Σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο, ενώ θα οφείλουν ακόμα στις τράπεζες χρήματα για το ακίνητο που έχασαν και πρέπει να ξεπληρώσουν.

Χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες θα χάσουν, όχι μόνο την κατοικία τους, αλλά και την επαγγελματική τους στέγη, προειδοποιούν τονίζοντας ότι ο Νόμος Κατσέλη που καθιέρωσε την προστασία της κύριας κατοικίας και μέσα στην κρίση αποτέλεσε το κατ’ εξοχήν θεσμικό εργαλείο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τη διάσωση της κατοικίας τους, εδώ και ένα έτος έχει καταργηθεί.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει οποιοσδήποτε πλειστηριασμός» λέει ο κ. Γεωργιάδης

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε το Σάββατο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, με φόντο την κρίση του κοροναϊού που δοκιμάζει και την χώρα μας.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση εν μέσω κοροναϊού να γίνει οποιοσδήποτε πλειστηριασμός α’ κατοικίας» υπογράμμισε ο Αδ. Γεωργιάδης και συνεχίζοντας σημείωσε:

«Πράγματι οι δανειστές μας έχουν κάποια επιχειρήματα, το κυριότερο είναι το γνωστό περί της κουλτούρας πληρωμών και εκκαθάριση κόκκινων δανείων των τραπεζών, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και μπορείτε να είστε σίγουροι πως η κυβέρνηση έχει τα κατάλληλα επιχειρήματα για να φτάσει στο βέλτιστο αποτέλεσμα».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια, αλλά η οποιαδήποτε απόφαση θα υπάρξει μέσα από διάλογο με τους θεσμούς.

Απαντώντας τώρα για  την προστασίας α’ κατοικίας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρίνισε πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει να υπάρξει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, μίλησε  για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν στην απόφαση μίας γενικευμένης μείωσης ενοικίων στις επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης του κοροναϊού, αφήνοντας παράθυρο για την ανακοίνωση νέων ρυθμίσεων προκειμένου να επαναλειτουργήσει η οικονομία μετά το τέλος της καραντίνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη ο οποίος επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης να μην πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί α’ κατοικίας την περίοδο της κρίσης του κοροναϊού.

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία», είπε.

«Δεν είναι δυνατόν την περίοδο της κρίσης του κοροναϊού να επιτρέπονται πλειστηριασμοί α’ κατοικίας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το χρονικό πλαίσιο αναστολής των πλειστηριασμών.

Τα κόκκινα δάνεια

Το πρωτοφανές σκηνικό που διαμορφώνει η κρίση του κοροναϊού, ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα για επιχειρήσεις, ιδιώτες και τράπεζες, φέρνοντας αύξηση των κόκκινων δανείων και προδιαγράφοντας το 2020 ως μία χαμένη χρονιά για την ελληνική οικονομία.

Τον Μάρτιο τριπλασιάστηκαν τα κόκκινα δάνεια που δεν εξυπηρετήθηκαν εμφανίζοντας και πάλι σοβαρή τάση αθέτησης πληρωμών, κατά τον πρώτο μήνα της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη που σηματοδοτεί την επιστροφή των τραπεζών στο παρελθόν, προεξοφλώντας τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, που θα προστεθεί στον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ που έχουν στους ισολογισμούς τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με βάση τα στοιχεία του τέλους 2019.

Αχτσιόγλου: Να παραταθεί ως το τέλος του έτους η προστασία της α’ κατοικίας

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»  η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας ανέφερε πώς «προτείνουμε να παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Είχαμε συμφωνήσει στην διαπραγμάτευση ότι θα υπάρχει ένα συνολικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του χρέους και θα περιλαμβάνει και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ρωτάμε τι θα γίνει. Και μετά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάμεσα στους συστηματικούς κακοπληρωτές και τους ανθρώπους που δυσκολεύονται λόγω κρίσης».

Παραπορτιανή : Η «πυραμίδα» της Μυκόνου

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

28η Οκτωβρίου – Ο 9χρονος Τάσος παρέλασε μόνος του στο Μαθράκι

Μόνος του παρέλασε ο 9χρονος Τάσος στο Μαθράκι, το νοτιότερο από τα Διαπόντια νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Ο μικρός είναι το μόνο παιδί στο νησί και ανέλαβε τον...

28η Οκτωβρίου – Το συγκινητικό μήνυμα του Έλληνα πιλότου της ομάδας «ΖΕΥΣ»

Ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας σκόρπισε ο πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για να τιμήσει την...

28η Οκτωβρίου – Δείτε live τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Εν μέσω πανδημίας γιορτάζεται για ακόμη μια χρονιά η «Επέτειος του ΌΧΙ». Τα μέτρα προστασίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού είναι αυστηρά...

Επίθεση με βιτριόλι – Η ετυμηγορία και η δικαίωση της Ιωάννας – Συγκλόνισαν οι φίλες της με τις μάσκες

Ομόφωνα ένοχη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κρίθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από το Μεικτό Ορκωτό...

Ερντογάν – «Δεν ξέρω από υποχώρηση – Αυτή είναι η… ανατροφή μου»

Απαντήσεις σε όσους υποστηρίζουν ότι υποχώρησε στο θέμα των 10 πρέσβεων επιχείρησε να δώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ λίγο πολύ υποστήριξε ότι αγνοεί τις...

Σχετικές ιστορίες