Σβήνουν οι ελπίδες για το Remdesivir

Ένα πιθανό αντιικό φάρμακο για τον κορονοαϊό, το remdesivir, απέτυχε στην πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή του, απογοητεύοντας επιστήμονες και επενδυτές που είχαν έτρεφαν πολλές ελπίδες για το εν λόγω φάρμακο, σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων που δημοσιεύθηκαν κατά λάθος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αποκάλυψαν οι Financial Times.

Η κινεζική δοκιμή του φαρμάκου έδειξε ότι το remdesivir -που αναπτύχθηκε από την Gilead Sciences με έδρα την Καλιφόρνια- δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου ιού στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ερευνητές μελέτησαν μάλιστα 237 ασθενείς, δίνοντας το φάρμακο σε 158 και συγκρίνοντας την πρόοδό τους με τους υπόλοιπους 79.

Το φάρμακο παρουσίασε, επίσης, σημαντικές παρενέργειες σε ορισμένους, γεγονός που οδήγησε 18 ασθενείς να σταματήσουν τη χορήγησή του.

Η αντίδραση του ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι το προσχέδιο, το οποίο υποβάλλεται ακόμα σε αξιολόγηση από τους ειδικούς, δημοσιεύθηκε νωρίτερα κατά λάθος.

«Σε απάντηση ότι ο ΠΟΥ ζητούσε να κοινοποιηθούν πληροφορίες και μελέτες νωρίς, δόθηκε στον ΠΟΥ ένα προσχέδιο και δημοσιεύτηκε ακούσια στον ιστότοπό του. Κατέβηκε ωστόσο μόλις παρατηρήθηκε το λάθος» ανέφερε ο ΠΟΥ.

Τι ισχυρίζεται η εταιρεία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, η Gilean προειδοποίησε ότι η ανάρτηση περιελάμβανε «ακατάλληλους χαρακτηρισμούς για τη μελέτη». Επιπλέον η εταιρεία στάθηκε στο γεγονός ότι το δείγμα ατόμων που έλαβαν το φάρμακο δεν ήταν μεγάλο και επομένως δεν είναι εύκολο να βγει ένα σωστό στατιστικό αποτέλεσμα.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ επιβεβαίωσε την είδηση, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός βρίσκεται ακόμη σε φάση εξέτασης των αποτελεσμάτων.

Το remdesivir θεωρείται ένα από τα πολλά φάρμακα που δοκιμάζονται σε σοβαρές ή και ηπιότερες περιπτώσεις ασθένειας λόγω κοροναϊού, ωστόσο θεωρείται από τα πλέον ελπιδοφόρα.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Θεσσαλονίκη – Έρευνα από την εισαγγελία για κύκλωμα μαστροπείας μετά την καταγγελία της 24χρονης για βιασμό

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά τις καταγγελίες της 24χρονης πως έπεσε θύμα βιασμού στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει μεγάλη έρευνα για την εξάρθρωση...

Πάτρα – Άνδρας ακολουθεί γυναίκες στην πόλη και αυνανίζεται

Άνδρας στην Πάτρα συνηθίζει να ακολουθεί κοπέλες και να αυνανίζεται, σύμφωνα με καταγγελία. Βίντεο με την εμετική δράση του έχει κυκλοφορήσει στα social media,...

Θεσσαλονίκη – Χαμός έξω από το Αχίλλειον μετά την καταγγελία βιασμού 24χρονης

Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από το «Αχίλλειον» στη Θεσσαλονίκη, φωνάζοντας συνθήματα κατά του καταστήματος, μετά τον σάλο που έχει προκληθεί μετά την καταγγελία για...

Σπέρνει τον θάνατο η πανδημία οδεύοντας προς κορύφωση

Μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα και να μην πρέπει να εφησυχάσουμε στη μάχη με τον κοροναϊό, ειδικά αν υπολογίσει κανείς ότι σήμερα είχαμε...

Σεισμός στη Χαλκιδική – Μπορεί να υπάρξει γίνει και μεγαλύτερος;

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα στη Χαλκιδική οι αλλεπάλληλες μετασεισμικές δονήσεις, που άρχισαν να εκδηλώνονται μετά τον ισχυρό σεισμό...

Σχετικές ιστορίες