Τετελεσμένα στο κυπριακό με φοντό τα ενεργειακά επιχειρεί η Άγκυρα

Νέα τετελεσμένα σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου επιχειρεί να επιβάλλει η Άγκυρα, συντηρώντας την ένταση από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο μέχρι το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο και ταυτόχρονα προετοιμάζοντας το έδαφος για σύνδεση του Κυπριακού με τα ενεργειακά.

Όπως εκτιμάται η πακετοποίηση Κυπριακού, ενεργειακών και ελλαδοτουρκικών, αποτελεί έναν σχεδιασμό, που έχει τύχει επεξεργασίας και στηρίζεται στην τακτική της έντασης:

Υπέρπτηση τουρκικών F-16 την ώρα που ελικόπτερο με Στεφανή, Πικραμένο προσέγγιζε τους Λειψούς

Η κορύφωση των προκλήσεων, το συνεχές φλερτάρισμα με θερμό επεισόδιο, σε θάλασσα, στεριά και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, θα σύρει, σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, Ελλάδα και Κύπρο σε διάλογο με τουρκικούς όρους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα, προετοιμάζει το έδαφος για κινήσεις στο Κυπριακό με φόντο τα ενεργειακά, παρόλο που η προσοχή του καθεστώτος Ερντογάν σε αυτή τη φάση στρέφεται στο Συριακό και το προσφυγικό.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως, η Τουρκία αισθανόμενη πίεση στο μέτωπο της Συρίας, θα επιχειρήσει να βρει διέξοδο σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα δεδομένα που διαμορφώνονται δεν προδικάζουν εξελίξεις και μάλιστα θετικής κατάληξης.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός φαίνεται να υπάρχει για την περίοδο μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η Τουρκία σαφώς και αντιμετωπίζει τις αξιώσεις της σε Ελλάδα και Κύπρο ως πακέτο. Η πακετοποίηση Κυπριακού, ενεργειακών και ελλαδοτουρκικών, αποτελεί έναν σχεδιασμό, που έχει τύχει επεξεργασίας και στηρίζεται στην τακτική της έντασης, αναφέρει η ίδια πηγή.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί

Η Άγκυρα υλοποιεί έναν σχεδιασμό επιβολής, που χαρακτηρίζεται από ένταση και νέα τετελεσμένα.

Η κορύφωση των προκλήσεων, το συνεχές φλερτάρισμα με θερμό επεισόδιο, σε θάλασσα, στεριά, εσχάτως στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο (χωρίς αυτό να είναι επιδίωξη, αλλά μπορεί να προκύψει από ατύχημα), θα σύρει, σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, Ελλάδα και Κύπρο σε διάλογο με τουρκικούς όρους.

Το καθεστώς Ερντογάν αντιμετωπίζει την περιοχή μέσα από τον δικό του χάρτη, τον οποίον με κάθε ευκαιρία παρουσιάζει κομπάζοντας ο Ερντογάν.

Δηλαδή, όλα σχεδόν «Γαλάζια Πατρίδα».

Στο ερώτημε αν θέλει η Τουρκία να λύσει το Κυπριακό, η απάντηση είναι αρνητική κι αυτό δεν το υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου, αλλά όσοι αξιωματούχοι ξένων κυβερνήσεων και οργανισμών συνομιλούν με ομολόγους τους της Τουρκίας.

Τι επιδιώκει η Τουρκία; Έλεγχο της περιοχής, ελέγχοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο Ελλάδα και Κύπρο (φινλανδοποίηση, καθιστώντας, δηλαδή, αμφότερες χώρες περιορισμένης κυριαρχίας).

Στην περίπτωση της Κύπρου ενδεχομένως να συναινέσει σε μια συμφωνία, που ουσιαστικά θα είναι σταθμός για τα επόμενα βήματα, για το σχέδιο Β.

Δεν θα είναι τελική συμφωνία (στρατηγική συμφωνία, ενδιάμεση), όμως θα καθορίζει το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι.

Προτεραιότητα για την Άγκυρα το θέμα του φυσικού αερίου

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί επιβολής νέων τετελεσμένων συνεχίζονται από τουρκικής πλευράς στη νεκρή ζώνη. Αλλά και με άλλες κινήσεις, όπως το άνοιγμα της Αμμοχώστου και η ναυτική βάση στο Τρίκωμο, που μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση. Οι σχεδιασμοί αυτοί σαφώς και δεν δείχνουν χώρα η οποία είναι έτοιμη να συζητήσει σοβαρά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.
Προτεραιότητα για την Άγκυρα είναι το θέμα του φυσικού αερίου.

Γι’ αυτό και υπάρχει έντονη προσπάθεια είτε να ακυρωθεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε να εμπλακεί σε αυτό η Τουρκία.

Αυτό, σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο», μπορεί να γίνει με είτε διά εκβιασμού και πιέσεων είτε διά μιας συμφωνίας.

Ένα από τα όπλα εκβιασμού για την τουρκική πλευρά είναι το θέμα της Αμμοχώστου. Στους σχεδιασμούς της Άγκυρας είναι και η πρόταση για μορατόριουμ στις έρευνες για όλες τις πλευρές, ενώ επιμένει στη δημιουργία δικοινοτικής επιτροπής για το φυσικό αέριο για να υπάρξει συναπόφαση ως προς το ενεργειακό πρόγραμμα και συνεκμετάλλευσης (αυτό αφορά και το Αιγαίο).

Τη λογική της συναπόφασης φαίνεται να καλοβλέπουν και διάφοροι τρίτοι και γι’ άλλα ζητήματα, όπως εσχάτως με το ζήτημα του κοροναϊού. Να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός, όπως αυτό που προτείνει ο ΟΗΕ για στρατιωτικά θέματα, για «συντονισμό» στα θέματα καθημερινότητας.

Κάτι που παραπέμπει όχι στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους αλλά στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συντήρηση της έντασης

Για την τουρκική πλευρά η εύκολη οδός για να μην κατηγορηθεί από τρίτους για το αδιέξοδο στο Κυπριακό είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία τον Μάιο, να συναινέσει και στη σύγκληση μιας Πενταμερούς Διάσκεψης.

Ευκολότερο για την Άγκυρα είναι να τουμπάρει τη νέα προσπάθεια. Κυρίως γιατί θα επιμένει στη συζήτηση όλων των μοντέλων λύσης, να τεθεί χρονοδιάγραμμα και να καθοριστεί εκ προοιμίου το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων μετά από ένα νέο αδιέξοδο.

Για την Άγκυρα το παιχνίδι της επιβολής τετελεσμένων θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί τρόπος «νομιμοποίησής» τους.

Και όπως αντιμετωπίζει Ελλάδα και Κύπρο ως πακέτο στις αξιώσεις της η Τουρκία, έτσι κινείται και στην πρόκληση και συντήρηση έντασης. Από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο.

Γεωτρήσεων συνέχεια στο τέλος Απριλίου

Μέσα στη δίνη πολλών, κρίσιμων εξελίξεων στην περιοχή, αναμένεται περί το τέλος Απριλίου να γίνει η γεώτρηση από την κοινοπραξία ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πρόκειται για μια γεώτρηση που με βάση τα δεδομένα που έχουν ενώπιον τους οι εταιρείες είναι πολύ υποσχόμενη. Ωστόσο, κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν θέλει να προτρέχει καθώς στο παρελθόν οι προβλέψεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η γεώτρηση αυτή θα γινόταν με βάση τον προγραμματισμό νωρίτερα, πλην όμως υπήρξε καθυστέρηση του γεωτρύπανου στην Αίγυπτο, το οποίο θα έλθει στην κυπριακή ΑΟΖ μετά που θα περάσει από τη θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος, η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil θα προβεί σε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις τον ερχόμενο Ιούνιο.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό δεν υπάρχουν στο πεδίο αυτό πολλές δημόσιες ανακοινώσεις, κινητικότητα υπάρχει και πολλά φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνονται  μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αναφέρει η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά συνεχίζει τις δικές τους έρευνες, χωρίς μέχρι τώρα να υπάρξουν αποτελέσματα. Το γεγονός ότι επιμένουν, αγόρασαν και τρίτο γεωτρύπανο, δείχνει πως δεν θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειες τους.

Γεμάτες οι εκκλησίες – Ο κόσμος αψήφησε τον φόβο του κοροναϊού

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

MEGA – Λάμψη αστέρων στο UEFA Champions League Magazine

Στο UEFA Champions League Magazine θα ξαναζήσουμε τις μεγάλες στιγμές της πέμπτης αγωνιστικής. H πέμπτη αγωνιστική του UEFA Champions League ήταν γεμάτη συγκινήσεις. ...

Ιταλία – Εντοπίστηκε κρούσμα της Όμικρον

Ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS). Η διάγνωση έγινε από το νοσοκομείο Sacco...

Έρχονται νέες βροχές και καταιγίδες – Οι πρώτες πλημμύρες σε Αθήνα και Ηλεία

Στο έλεος της κακοκαιρίας θα βρεθούμε από απόψε μέχρι και την Τρίτη όπου αναμένονται νέες βροχές και καταιγίδες με επίκεντρο τη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα...

«Πάρτι» της Λίβερπουλ με… τεσσάρα επί της Σαουθάμπτον (4-0)

Η Λίβερπουλ είχε εύκολο έργο κόντρα στη Σαουθάμπτον, της οποίας και επικράτησε με σκορ 4-0, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής της Premier League, ανεβαίνοντας...

Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» – Δραματική εκκληση να μην ακυρωθούν τα τακτικά χειρουργεία

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων έως και 80%, λόγω του κοροναϊού προκαλεί αναταραχές στα δημόσια νοσοκομεία και είναι χαρακτηριστική...

Σχετικές ιστορίες