Τι αποκάλυψε για τη μετάδοση της Covid-19 το πρώτο πείραμα εσκεμμένης μόλυνσης

Πολύτιμα στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης του πανδημικού κοροναϊού προέκυψαν από αμφιλεγόμενη βρετανική μελέτη στην οποία εθελοντές εκτέθηκαν εσκεμμένα στον ιό και τέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Lancet Microbe, επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι ορισμένοι ασθενείς λειτουργούν ως «υπερμεταδότες» του ιού ακόμα κι αν δεν έχουν εκδηλώσει βαριά συμπτώματα.

Δείχνουν επίσης ότι οι ασθενείς δεν απελευθερώνουν τον ιό στον αέρα προτού εμφανίσουν συμπτώματα, κάτι που δείχνει ότι η λεγόμενη ασυμπτωματική μετάδοση μάλλον δεν είναι ο κύριος τρόπος διασποράς του ιού.

Η μελέτη του Imperial College στο Λονδίνο είχε αρχικά συναντήσει αντιδράσεις από ορισμένους ειδικούς, οι οποίοι θεωρούν ανήθικο να προσβάλλονται εθελοντές από δυνητικά σοβαρές λοιμώδεις νόσους.

Ωστόσο τα πειράματα εσκεμμένης μετάδοσης μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη εμβολίων, σημειώνει ο δικτυακός τόπος του Nature. Είναι εξάλλου ο μόνος τρόπος να μελετηθούν τα πρώτα στάδια της νόσου, πριν ο ασθενής εκδηλώσει συμπτώματα ή βγει θετικός στα τεστ.

Οι ερευνητές χορήγησαν μέσω της μύτης μια συγκεκριμένη δόση ιικών σωματιδίων σε 34 υγιείς, νέους εθελοντές, από τους οποίους οι 18 εμφάνισαν λοίμωξη και τέθηκαν υπό παρακολούθηση σε νοσοκομείο για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Κάθε μέρα μετρώνταν τα επίπεδα ιικών σωματιδίων στο λαιμό, τη μύτη και τα χέρια των εθελοντών, στον αέρα του δωματίου και διάφορες επιφάνειες.

Ένα εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι το 86% των ιικών σωματιδίων που ανιχνεύθηκαν στον αέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης προερχόταν μόνο από δύο ασθενείς, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Μέχρι σήμερα, παρέμενε ασαφές αν οι «υπερμεταδότες» απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες του ιού στον αέρα, ή αν απλώς έχουν πολλές κοινωνικές επαφές και μεταδίδουν έτσι τη λοίμωξη σε περισσότερους. Η νέα μελέτη δείχνει να προσφέρει μια σαφή απάντηση.

Σημαντικό είναι επίσης το εύρημα ότι κανένας εθελοντές δεν μόλυνε τον αέρα γύρω του πριν εμφανίσει συμπτώματα, και μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών άφησε ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στα χέρια τους ή σε επιφάνειες.

Η μελέτη προσφέρει χρήσιμα δεδομένα για τη διαχείριση της πανδημίας, ωστόσο ορισμένοι ειδικοί αμφιβάλλουν για το κατά πόσο τα ευρήματα ισχύουν και σήμερα, δεδομένου ότι το πείραμα πραγματοποιήθηκε με στέλεχος του ιού που κυκλοφορούσε το 2020 αλλά πλέον έχει εκλείψει.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει ωστόσο αντίστοιχες μελέτες με τα σημερινά στελέχη της παραλλαγής Όμικρον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Έφτιαξε πάνω από 100 ψεύτικα προφίλ στα social media για να εκδικηθεί τον πρώην της

Εφιάλτης έγινε για έναν 37χρονο η πρώην σύντροφός του, η οποία για να τον διασύρει και να τον εκδικηθεί, έφτιαξε πάνω από 100 ψεύτικα...

Τραγωδία στη Λιβύη: Στην Κομοτηνή η κηδεία της Γλυκερίας Μεμεκίδου

Το τελευταία αντίο είπαν συγγενείς και φίλοι στην υποναύαρχο, Γλυκερία Μεμεκίδου, που έχασε τη ζωή της στο τροχαίο δυστύχημα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη...

Συγκρούσεις στη Βουλγαρία: Διαδηλωτές διαφωνούν με τη στήριξη στην Ουκρανία

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν στη Σόφια με υποστηρικτές του υπερεθνικιστικού κόμματος Vazrazhdane («Αναγέννηση») οι οποίοι διαμαρτύρονται για την φιλοδυτική πολιτική που ακολουθεί η βουλγαρική κυβέρνηση και...

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες – Άνοιξαν οι δρόμοι

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες των εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ πριν λίγα λεπτά άνοιξαν όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας. Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι σε...

Μπράιτον – ΑΕΚ 2-3: Φοβερή τριάρα της Ενωσης

Εγραψε ιστορία στο Νησί η ΑΕΚ! Οι νταμπλούχοι Ελλάδας παρέδωσαν μαθήματα ποδοσφαίρου κόντρα στην Μπράιτον, δραπετεύοντας από το AMEX με ένα ονειρικό διπλό (2-3). Παρόλο...

Σχετικές ιστορίες