Τι αποκάλυψε για τη μετάδοση της Covid-19 το πρώτο πείραμα εσκεμμένης μόλυνσης

Πολύτιμα στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης του πανδημικού κοροναϊού προέκυψαν από αμφιλεγόμενη βρετανική μελέτη στην οποία εθελοντές εκτέθηκαν εσκεμμένα στον ιό και τέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Lancet Microbe, επιβεβαιώνουν τις υποψίες ότι ορισμένοι ασθενείς λειτουργούν ως «υπερμεταδότες» του ιού ακόμα κι αν δεν έχουν εκδηλώσει βαριά συμπτώματα.

Δείχνουν επίσης ότι οι ασθενείς δεν απελευθερώνουν τον ιό στον αέρα προτού εμφανίσουν συμπτώματα, κάτι που δείχνει ότι η λεγόμενη ασυμπτωματική μετάδοση μάλλον δεν είναι ο κύριος τρόπος διασποράς του ιού.

Η μελέτη του Imperial College στο Λονδίνο είχε αρχικά συναντήσει αντιδράσεις από ορισμένους ειδικούς, οι οποίοι θεωρούν ανήθικο να προσβάλλονται εθελοντές από δυνητικά σοβαρές λοιμώδεις νόσους.

Ωστόσο τα πειράματα εσκεμμένης μετάδοσης μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη εμβολίων, σημειώνει ο δικτυακός τόπος του Nature. Είναι εξάλλου ο μόνος τρόπος να μελετηθούν τα πρώτα στάδια της νόσου, πριν ο ασθενής εκδηλώσει συμπτώματα ή βγει θετικός στα τεστ.

Οι ερευνητές χορήγησαν μέσω της μύτης μια συγκεκριμένη δόση ιικών σωματιδίων σε 34 υγιείς, νέους εθελοντές, από τους οποίους οι 18 εμφάνισαν λοίμωξη και τέθηκαν υπό παρακολούθηση σε νοσοκομείο για τουλάχιστον 14 ημέρες.

Κάθε μέρα μετρώνταν τα επίπεδα ιικών σωματιδίων στο λαιμό, τη μύτη και τα χέρια των εθελοντών, στον αέρα του δωματίου και διάφορες επιφάνειες.

Ένα εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι το 86% των ιικών σωματιδίων που ανιχνεύθηκαν στον αέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης προερχόταν μόνο από δύο ασθενείς, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Μέχρι σήμερα, παρέμενε ασαφές αν οι «υπερμεταδότες» απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες του ιού στον αέρα, ή αν απλώς έχουν πολλές κοινωνικές επαφές και μεταδίδουν έτσι τη λοίμωξη σε περισσότερους. Η νέα μελέτη δείχνει να προσφέρει μια σαφή απάντηση.

Σημαντικό είναι επίσης το εύρημα ότι κανένας εθελοντές δεν μόλυνε τον αέρα γύρω του πριν εμφανίσει συμπτώματα, και μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών άφησε ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στα χέρια τους ή σε επιφάνειες.

Η μελέτη προσφέρει χρήσιμα δεδομένα για τη διαχείριση της πανδημίας, ωστόσο ορισμένοι ειδικοί αμφιβάλλουν για το κατά πόσο τα ευρήματα ισχύουν και σήμερα, δεδομένου ότι το πείραμα πραγματοποιήθηκε με στέλεχος του ιού που κυκλοφορούσε το 2020 αλλά πλέον έχει εκλείψει.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει ωστόσο αντίστοιχες μελέτες με τα σημερινά στελέχη της παραλλαγής Όμικρον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Το άλλο σχολείο είναι εδώ

Ομαδικότητα. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς αν έπρεπε να χαρακτηρίσει με μια λέξη το 1ο Μαθητικό Συνέδριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής...

Τρέχει για να καλύψει τη διαφορά στη Βόρεια Ελλάδα

Εκτός από την Αττική, το δεύτερο πεδίο στο οποίο το ΠΑΣΟΚ τρέχει να καλύψει τη διαφορά από το πανελλαδικό του ποσοστό είναι η Κεντρική...

Απόλυτος κυρίαρχος

Εντυπωσιακός ο Ολυμπιακός έφτασε σε ένα ακόμα 3-0 (25-17, 25-15, 26-24) επί του Παναθηναϊκού αυτή τη φορά στο «Μελίνα Μερκούρη» και έβαλε σοβαρή υποθήκη...

Σύσταση επιχειρήσεων σε μόλις 10 λεπτά και με μικρό κόστος

Το πολύ εντός δέκα λεπτών και με κόστος που δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ, ένας επιχειρηματίας μπορεί πλέον να κάνει σύσταση εταιρείας με μοναδικό...

Αφήνουν τα κινητά για ένα μπουκάλι κρασί

Iταλικό εστιατόριο προσφέρει ένα δωρεάν μπουκάλι κρασί σε πελάτες που αφήνουν στην άκρη τα κινητά τους τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Ο Αντζελο...

Σχετικές ιστορίες