Τι λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τον κίνδυνο επέκτασης του κοροναϊού μέσα στο καλοκαίρι

Και ενώ στα βόρεια σύνορα της χώρας σηκώνεται το δεύτερο κύμα πανδημίας αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές, το κεντρικό ερώτημα είναι κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να ορθώσει τείχος προστασίας εν μέσω τουριστικής περιόδου. Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, αναλύοντας τους κινδύνους αλλά και τα μέτρα προστασίας, μιλώντας στα «ΝΕΑ».

«Ο έλεγχος που διεξάγεται στις πύλες εισόδου της χώρας μπορεί να ρίξει τον κίνδυνο κατά 30%-40% και όπως διαπιστώνουμε στην πράξη, εντοπίζονται εγκαίρως αρκετά από τα εισαγόμενα κρούσματα» σημειώνει ο ειδικός, προσθέτοντας ότι μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα του τουρισμού δεν έχει υπάρξει αιφνιδιασμός ή σημαντική ανατροπή συγκριτικά με τα όσα ανέμενε η επιστημονική κοινότητα.

«Το επίπεδο επαγρύπνησης πρέπει και είναι υψηλό ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Διαπιστώσαμε ότι το ποσοστό ροής θετικών κρουσμάτων από τη Σερβία ήταν αυξημένο, γι’ αυτό και αποφασίστηκε το κλείσιμο των συνόρων» εξηγεί, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχα μέτρα παραμένουν στο τραπέζι εφόσον διαπιστωθεί αντίστοιχη ανάγκη, με τη Βουλγαρία να είναι ήδη στο μικροσκόπιο.

Στη ζυγαριά των αποφάσεων οι επιστήμονες, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, συνυπολογίζουν σημαντικές παραμέτρους, όπως είναι το ποσοστό θετικότητας των ταξιδιωτών ανά χώρα προέλευσης, τη σχέση των θετικών κρουσμάτων μεταξύ τους (εφόσον προκύψει ότι τα κρούσματα αφορούν μια οικογένεια ή παρέα, ο συναγερμός αυτόματα μειώνεται), αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας όπως καταγράφεται από τα στοιχεία διεθνών οργανισμών.

Πάντως, το μέλος της Επιτροπής εκτιμά ότι το «απαγορευτικό» σε ταξιδιώτες από χώρες όπου παρατηρείται έξαρση, όπως για παράδειγμα συνέβη με τους Σέρβους, θα οδηγήσει σε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

O δείκτης R0

Σε κάθε περίπτωση, όταν ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεδιπλώνει το σύνολο της εικόνας που αφορά την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας, επιμένει ότι προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Και για μία ακόμη φορά κρίσιμος ρυθμιστής αποδεικνύεται ο δείκτης R0.

«Ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής είναι στο 0,5, που στην πράξη σημαίνει το εξής: Τα πέντε θετικά κρούσματα θα δώσουν άλλα δύο, ενώ εάν μπούνε στη χώρα δέκα θετικοί, θα μεταδώσουν τη νόσο σε ακόμη τέσσερις. Συνεπώς γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για επέκταση της επιδημίας όσο έχουμε χαμηλό αριθμό R0».

Παρ’ όλα αυτά και σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, την κρίσιμη αυτή περίοδο – και για την οικονομία της χώρας – οι συνθήκες επιβάλλουν από όλους μας την ανάληψη ατομικής ευθύνης. «Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να μην αμελούμε τους κανόνες – δηλαδή τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων».

Αλλωστε με την αμυντική αυτή στάση, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβραδύνεται η έλευση του δεύτερου κύματος που αναμένεται στο μέλλον να χτυπήσει και τη χώρα μας.

Η επόμενη ερώτηση είναι αυτονόητη: Η πρόσφατη απόφαση για κατάργηση των ορίων στον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι στα εστιατόρια και της χρήσης μάσκας στα εμπορικά καταστήματα δεν έρχεται σε αντίφαση με την έμφαση που δίνεται στα μέτρα ατομικής προστασίας;

Ο ειδικός απαντά εστιάζοντας στους χώρους υπερμετάδοσης: «Είναι αναγκαίο να μην υπάρχει χαλάρωση σε κομβικά σημεία όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αφενός γιατί η μετάδοση ευνοείται σε κλειστούς χώρους και αφετέρου επειδή το σημαντικό εργαλείο της ιχνηλάτησης καταργείται».

Προσθέτει εντούτοις ότι το πεδίο της υπερμετάδοσης, αν και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, παραμένει αστάθμητος παράγοντας με ό, τι αυτό συνεπάγεται εάν οι πολίτες χαλαρώσουν.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Δημοσκόπηση – Μονοψήφια η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για πανδημία και ακρίβεια

Ακρίβεια και πανδημία δημιουργούν ένα άλλο σκηνικό, με απώλειες και σοβαρά μηνύματα προς το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας PRORATA, που διεξήχθη από τις 12...

Κατώτατος μισθός – Τo νέο χρονοδιάγραμμα για τη θέσπισή του

Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισπεύδεται η εκκίνηση και η όλη διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για...

Καιρός – Αεροχείμαρρος φέρνει πολικές θερμοκρασίες και χιόνια έως και στο Σύνταγμα – Οι εκτιμήσεις για την πορεία του φαινομένου

Διπλή ψυχρή εισβολή πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με τις παραμέτρους της επερχόμενης σημαντικής -όπως διαφαίνεται- μεταβολής του καιρού,...

ΕΟΔΥ – Πού θα διενεργούνται δωρεάν rapid test την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου

Σήμερα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους...

Εγκαταλελειμμένα παιδιά στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» – Ιστορίες που συγκλονίζουν

Συγκλονιστικές ιστορίες έφερε στο φως η εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» στο πλαίσιο αφιερώματος για τα ιδρύματα και το σύστημα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα. Πολύ χαρακτηριστική η...

Σχετικές ιστορίες