Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων

Εκείνο το μουντό λονδρέζικο πρωινό της Τετάρτης υπήρξε μια ασυνήθιστη κίνηση στην οικία του έλληνα πρεσβευτή στο Λονδίνο Γιάννη Ραπτάκη, στην περιοχή του Mayfair, με τα κομψά γεωργιανού στυλ αρχοντικά στολισμένα ήδη χριστουγεννιάτικα. Τα αυτοκίνητα αλλά και τα ταξί πάρκαραν το ένα πίσω από το άλλο και οι επιβάτες τους δεν ήταν άλλοι από την αφρόκρεμα των βρετανών επενδυτών και των χρηματοπιστωτικών οίκων. Το ρολόι έδειχνε εκείνη την Τετάρτη 8.30 το πρωί και ο πρεσβευτής είχε ετοιμάσει ένα ξεχωριστό πρόγευμα για τους φιλοξενούμενούς του, όχι ακριβώς το παραδοσιακό english breakfast (με τα eggs, bacon & baked beans), αλλά breakfast with the Greek Prime Minister!

Τα μεγαλύτερα βρετανικά funds

Η συζήτηση άρχισε αμέσως με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλύει την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του, ζητώντας ευθέως από τους συνομιλητές του να επενδύσουν στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι ότι έως τώρα τις επενδυτικές επιδόσεις των Βρετανών στην Ελλάδα δεν θα της έλεγε κανείς σπουδαίες, αλλά αυτή τη φορά οι Βρετανοί, τα μεγαλύτερα funds του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι είχαν να πουν και να προτείνουν.

Ευρηματικές επενδύσεις

Ηταν άλλωστε η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός, ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης και ο βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου (πρόσωπο που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κ. Μητσοτάκη) άκουγαν από βρετανούς επενδυτές το ενδιαφέρον τους για τόσο ευρηματικές επενδύσεις. Ακουγαν, για παράδειγμα, προτάσεις επενδύσεων που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον, όπως η χρηματοδότηση οίκων ευγηρίας («Κέντρα Υποδοχής Ηλικιωμένων» διόρθωνε η ελληνική πλευρά) ή προτάσεις για επενδύσεις σε… δάση ώστε να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, καθώς και άλλες επενδύσεις που εάν υλοποιηθούν, σίγουρα θα αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα, αλλά και στη Βρετανία.

Αλλωστε οι Βρετανοί και κυρίως ο πρόεδρος του βρετανικού ΣΕΒ Karan Bilimoria φάνηκαν να ενθουσιάζονται τόσο πολύ με τον έλληνα πρωθυπουργό που τον συνέκριναν με τον βρετανό πρωθυπουργό, πρόθυμοι μάλιστα να τον… ανταλλάξουν με τον δικό μας.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Καλωσορίζοντας τους συνομιλητές του, ο κ. Μητσοτάκης τους μίλησε αμέσως για τους τρεις άξονες που διαμορφώνουν για τη χώρα μας ανταγωνιστικό επενδυτικό πλεονέκτημα, ήτοι τη γεωστρατηγική της θέση, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού και την επιστροφή των «εγκεφάλων» που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αμέσως μετά άρχισαν οι προτάσεις για επενδύσεις.

Ορισμένες όντως αιφνιδίασαν για τις καινοτόμες ιδέες τους και για έργα που έως τώρα δεν έχουν αποκτήσει κάποια στρατηγική σημασία για τη χώρα μας.
Πρόκειται για επενδύσεις που ούτε καν τις σκέφτηκε κανείς έως τώρα, όπως π.χ. ένα τρίτο «πράσινο project» όπως της Χάλκης και της Αστυπάλαιας. Για τα «Πράσινα Νησιά» (που αποτελούν ελληνική εφεύρεση), το βρετανικό επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν εντυπωσιακό, μόνο που ζητούσαν κάτι μεγαλύτερο για να επενδύσουν, μεγαλύτερα νησιά από τη Χάλκη (έχουν επενδύσει στο ακριτικό αυτό νησί οι Γάλλοι) και από την Αστυπάλαια (που έχουν επενδύσει εκεί οι Γερμανοί).

Τεχνολογία και πράσινη οικονομία

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας στήριξε εργαζομένους και επιχειρήσεις, ότι η ανεργία μειώνεται διαρκώς, ενώ η ανάπτυξη στη χώρα προέρχεται πλέον και από επενδύσεις σε νέους τομείς, όπως αυτοί της τεχνολογίας και της πράσινης οικονομίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, τη μείωση φόρων και κυρίως τη σταθερότητα του πλαισίου που προσφέρει πλέον η Ελλάδα στους ξένους επενδυτές.

Σχέδια στο τραπέζι

Οι βρετανοί επενδυτές πρωτοτύπησαν με την πρόταση που έκαναν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα κατοικιών για ηλικιωμένους και υπηρεσίες υγειονομικής υποστήριξής τους. Οι Βρετανοί ονόμασαν αυτό το πρότζεκτ ως «eldery care homes», ρωτώντας μάλιστα εάν υπάρχει στην Ελλάδα κάποιος φορέας (μάλλον εννοούσαν ιδιωτικό φορέα) που θα μπορούσε να αναλάβει τέτοιο πρόγραμμα. Οπως όλη η Ευρώπη έτσι και οι Βρετανοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη λεγόμενη «ασημένια οικονομία» (silver economy). Τι ακριβώς όμως ήθελαν προτείνοντας αυτό το πρόγραμμα; Θέλησαν να στέλνουν τους δικούς τους συνταξιούχους στην Ελλάδα, τους «απόστρατους της εργασίας», προκειμένου να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους ήρεμα, χωρίς άγχος, σε ήλιο και σε θάλασσα ή κοντά στην Ακρόπολη. Η επόμενη επενδυτική πρόταση που υπέβαλαν ήταν η δημιουργία δασών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Υπέβαλαν συγκεκριμένα προτάσεις για τη δημιουργία των επονομαζόμενων «carbon sinks», με «αποστολή» την παγίδευση του διοξειδίου του άνθρακα.

Φυσικές δεξαμενές

Και πώς μπορεί να έχει έσοδα η χώρα μας από αυτά; Οι βρετανοί συνομιλητές του Πρωθυπουργού εξήγησαν ότι τα carbon sinks αποτελούν φυσικές δεξαμενές που συσσωρεύουν και αποθηκεύουν επικίνδυνες για την υγεία χημικές ενώσεις (που περιέχουν άνθρακα) και έτσι μειώνουν τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί η Ελλάδα, πρότειναν, να πληρώνεται σε δικαιώματα ρύπων.

Οι υποψήφιοι επενδυτές πρότειναν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη ενός μεγάλου δάσους στη Δυτική Μακεδονία το οποίο θα χρησιμεύσει ως μία από τις δεξαμενές παγίδευσης διοξειδίου του άνθρακα. Εξέφρασαν επίσης το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία υπεράκτιων (ακόμα) και πλωτών αιολικών πάρκων, καθώς και συμβατικών αιολικών πάρκων προκειμένου να δημιουργηθούν νέες γενιές υποδομών. Υπήρξαν ακόμα προτάσεις για διασυνδέσεις με οπτικές ίνες, για τον κλάδο της τεχνολογίας και των startups, για τα logistics. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για το ενεργειακό καλώδιο με την Αίγυπτο (και πώς μπορούν να επενδύσουν σε αυτό), όπως και για το καλώδιο data με τη Σαουδική Αραβία. Υπήρξαν ακόμα προτάσεις για επενδύσεις στην κατασκευή λιμένων για ηλεκτρικά πλοία και για επενδύσεις χαρτοφυλακίου (μετοχές και ομόλογα).

Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων

Στη συνάντηση με τους βρετανούς επενδυτές που οργάνωσε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης (φωτογραφία), περιλαμβάνονταν επικεφαλής χρηματοπιστωτικών οργανισμών και διαχείρισης κεφαλαίων. Ηταν επίσης επικεφαλής επιχειρήσεων ειδικευμένων στην ενέργεια, στο real estate, στην τεχνολογία και στη βιομηχανία. Συμμετείχαν επίσης έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και εκπρόσωποι διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς και χρηματοοικονομικοί οίκοι, όπως εκπρόσωποι της Bank of American της Αllianz της BlackRock και της βρετανικής EDF Energy. Οι διαχειριστές κεφαλαίων ζήτησαν, όπως ανέφεραν στο «Βήμα» κυβερνητικές πηγές, να μάθουν την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για το πότε θα επανέλθουν η Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που, όπως συζητήθηκε, αναμένεται τέλη του 2022 ή αρχές του 2023.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κακοποιοί εισέβαλαν σε σπίτι γνωστού γιατρού – Η 16χρονη κόρη του κλείστηκε στο δωμάτιο πανικού

Ο γνωστός γυναικολόγος που μένει στο Χαλάνδρι βρισκόταν στο ιατρείο του. Μπορούσε από την οθόνη του υπολογιστή του να παρακολουθεί τι συμβαίνει στο σπίτι...

Ηλιόπουλος – Περισσότεροι από 300 θάνατοι σε τρεις μέρες – «Ενοχη» η κυβέρνηση για την υγειονομική τραγωδία

Βολές κατά της ΝΔ εξαπολύει ο Νάσος Ηλιόπουλος τονίζοντας ότι ενώ μέσα σε τρεις  μέρες υπάρχουν περισσότεροι από 300 θάνατοι από τον κοροναϊό η...

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-0 – Ολα στο «μηδέν», όλα ανοιχτά

Κλασικές ευκαιρίες, ακυρωθέν γκολ, ένταση, αλλά… χωρίς σκορ. Σε ένα παιχνίδι που είχε πολλά εκτός από το γκολ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ «κόλλησαν» στο 0-0...

Ο τρόμος από τους θανάτους οδηγεί σε παράταση των μέτρων

Όπως ήταν αναμενόμενο πλέον, τόσο λόγω του σταθερά υψηλού αριθμού θανάτων – παρά τη μείωση των κρουσμάτων κοροναϊού – όσο και των διασωληνωμένων, αποφασίστηκε...

ΣΥΡΙΖΑ για Rafale – Aθλια κομματική εκμετάλλευση που ξεπέρασε κάθε φαντασία

«Η άθλια κομματική εκμετάλλευση από την κυβέρνηση της παραλαβής των πρώτων Rafale ξεπέρασε κάθε φαντασία» τονίζουν σε δήλωσή τους ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής...

Σχετικές ιστορίες