Το ακατοίκητο νησί Σύρνα προτείνει για τη φιλοξενία προσφύγων ο Γ. Βαληνάκης

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης προτείνει το ακατοίκητο νησί των Δωδεκανήσων Σύρνα για τη δημιουργία κλειστής δομής για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών.

Όπως τόνισε ο κ. Βαληνάκης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η δημιουργία δομής στο συγκεκριμένο νησί -επιφάνειας 7,9 τετρ. χλμ.- είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Συγκλονιστική μαρτυρία: «Για όνομα του Θεού, εδώ κινδυνεύουν αθώες ζωές…»

«Η ιδέα αυτή είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Με δεδομένο ότι κάποια μέρα οι υπάρχουσες δομές που έχουμε δεν θα αντέξουν, πρέπει να βρεθεί έτσι μία λύση.

Η λύση που προκρίνεται λοιπόν είναι να βρεθεί ένα ακατοίκητο νησί, το οποίο στο παρελθόν είχε βέβαια ζωή, τη δεκαετία του ’50.

Σε αυτό το νησί, υπάρχει μια στοιχειώδης υποδομή. Περαιτέρω υποδομή θα έρθει, με ξένη χρηματοδότηση. Δεν μιλάμε για ένα ξερονήσι, αλλά για ένα νησί στο μέγεθος του Καστελόριζου.

Μακριά από την ιδεολογική φόρτιση που προσπαθούν κάποιοι να της δώσουν, μιλάμε για μια λύση πρακτική. Στα hot spots στα νησιά, υπάρχουν εθνικοί κίνδυνοι που πρέπει να αποφευχθούν», τόνισε αρχικά.

«Πρόκειται για μία από τις πολλές ιδέες. Δεν είναι δηλαδή, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Μπορεί να αντέξει την απορρόφηση των μεταναστών που βρίσκονται αυτή την στιγμή στα hot spots στα νησιά.

Πάντοτε σχεδιάζεις για το χειρότερο σενάριο. Σε περίπτωση που σπάσουν οι γραμμές, θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο με διεθνή φυσικά βοήθεια και χρηματοδότηση».

Ο σκοπός του σχεδίου είναι να δράσει αποτρεπτικά. Οι άνθρωποι που θα εγκλωβιστούν εκεί, θα έχουν μόνο μία επιλογή να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Έτσι θα δώσουν το μήνυμα σε όσους θέλουν να έρθουν στη χώρα μας ότι αυτή θα είναι η τύχη τους»

Παράλληλα, ο Ιπποκράτης Δασκαλάκης αντιστράτηγος ε.α. και διευθυντής μελετών του ΕΛΙΣΜΕ, αναφέρθηκε στις συνεχείς επιθέσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα από μετανάστες και στον αγώνα των ελληνικών δυνάμεων.

«Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τη δομή θα τροποποιήσουν την αποστολή τους, την εκπαίδευσή τους και θα εκπληρώσουν και αυτό το καθήκον.

Τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις θα αντέξουν χρονικά. Με τις απαραίτητες αλλαγές στον εξοπλισμό. Κάποια στιγμή θα υπάρξει κάποια διαρροή. Όμως η Ελλάδα μπορεί να το αντιμετωπίσει. Στη θάλασσα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα»

Η αναστολή χορήγησης ασύλου ήταν παράνομη;

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ερσάν Σανέρ – Ροζ σκάνδαλο οδηγεί σε παραίτηση τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε στα κατεχόμενα ροζ βίντεο με πρωταγωνιστή τον παραιτηθέντα «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ερσάν Σανέρ και εκ των πιο στενών συνεργατών του κατοχικού...

Μείωση του δημόσιου χρέους αλλά με άλλον τρόπο

Το μέγιστο των δυνατοτήτων ευελιξίας θα ασκήσει η Κομισιόν στο δημοσιονομικό μέτωπο μετά τη λήξη της χαλάρωσης που χαίρουν τα κράτη-μέλη μέχρι το τέλος...

Συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων εν μέσω πανδημίας

Σχέδιο εκτεταμένων συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων σχολείων σε όλη τη χώρα, που οδηγεί σε αύξηση των μαθητών ανά τάξη, σε περίοδο μάλιστα πανδημίας, βρίσκεται σε...

Οικονόμου για Τσίπρα κι Εξεταστική – Θέλει να δραπετεύσει από την περίοδο της διακυβέρνησής του

Επίθεση προς τον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με φόντο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική που...

Tσιόδρας – Με τον εμβολιασμό αποφύγαμε 8.400 θανάτους και 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ

Τη νέα ελληνική επιστημονική μελέτη για τον εμβολιασμό στη χώρα μας στην οποία ήταν επικεφαλής ο ίδιος παρουσίασε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής αφού...

Σχετικές ιστορίες