Το MEGA στα παράνομα τζαμιά της Αθήνας – Πώς λειτουργούν 800 χώροι λατρείας

Περισσότερα από 80 παράνομα τζαμιά λειτουργούν στην Αττική, για να εξυπηρετούν τις ανάγκες 200 τουλάχιστον χιλιάδων μουσουλμάνων. Η κάμερα του MEGA μπήκε σε κάποια από αυτά και καταγράψαμε όσα συμβαίνουν μέσα στους παράνομους χώρους λατρείας.

«Αυτοί οι χώροι εξυπηρετούν είναι απλά για να κάνεις την προσευχή σου. Είναι το απολύτως αναγκαίο το οποίο προέκυψε από την ανάγκη της κοινότητας και ανάλογα με τις δυνατότητες που είχαν να μπορούν να συναθροιστούν, γιατί η προσευχή της Παρασκευής είναι υποχρεωτική…» λέει η Άννα Στάμου, εκπρόσωπος Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας.

Οι παράνομοι χώροι λατρείας αποτελούν ένα σημαντικό ζήτημα, τόσο για την πολιτεία όσο και τους μουσουλμάνους πιστούς, καθώς από τη μια υπάρχει αδιαφάνεια για τα όσα συμβαίνουν μέσα στα τζαμιά, από την άλλη οι πιστοί αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

«Το κράτος έβγαλε νόμο και λέει ‘κάνε καταθέσεις, βγάζε άδειες για τον χώρο προσευχής’. Αυτή τη στιγμή δεν έχει νόμιμο από κράτος να πάω και να κάνω προσευχή» λέει ο Μορταζάρ Γκουλάμ, μέλος Δ.Σ. Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.

Η ανάγκη για προσευχή οδήγησε τους μουσουλμάνους να δημιουργήσουν αυτοσχέδια παράνομα τζαμιά, με τις υποψίες και τις φήμες για ριζοσπαστικοποίηση να οργιάζουν.

«Εάν κάποιος νομίζει ότι το ελληνικό κράτος δεν γνωρίζει που λειτουργούν αυτοσχέδια ή τζαμιά χωρίς αδειοδότηση απλώς κάνει λάθος» λέει ο Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Ο Μοχάμεντ Χασάν, νοσηλευτής στο επάγγελμα, πηγαίνει κάθε Παρασκευή στο αυτοσχέδιο αραβικό τέμενος, σε ένα ημιυπόγειο, για να προσευχηθεί. «Ο χώρος είναι ανοιχτός για όλους και πολλές φορές και έλληνες γείτονες έρχονταν από εδώ κάτω, να μας δουν και να δουν τη λειτουργία κάνουμε ακριβώς».

Η ανυπαρξία ενός επίσημου τεμένους στην Αθήνα έδωσε την αφορμή σε άλλες χώρες, με πρώτη την Τουρκία, να επιχειρήσουν την χρηματοδότησή του.

Η λειτουργία του επίσημου ισλαμικού τεμένους αναμένεται να οδηγήσει στον περιορισμό των παράνομων τζαμιών, υποχρεώνοντας τους υπευθύνους είτε να τα νομιμοποιήσουν είτε να τα κλείσουν.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τέσσερις νεκροί και 19 τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη από τους θυελλώδεις ανέμους

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκαεννέα τραυματίστηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη από τους θυελλώδεις ανέμους που σαρώνουν την περιοχή, ανακοίνωσε το κυβερνείο. Σοβαρά οι τρεις τραυματίες «Τέσσερις...

Ηράκλειο – Καταδίωξη με πυροβολισμούς μετά από ζωοκλοπή

Πυροβολισμοί έπεσαν μετά από ζωοκλοπή στο Ηράκλειο, ενώ οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν, αξιοποιώντας το σκοτάδι, όταν μπροστά τους βρέθηκαν αστυνομικοί που είχαν στήσει...

Κουτσούμπας – Χάνονται 100 άνθρωποι τη μέρα και το κράτος περικόπτει δαπάνες για τη δημόσια υγεία

«Η σημερινή ερώτηση του κόμματος μας είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη, αφού η πανδημία καλπάζει και ο λαός μας βρίσκεται εκτεθειμένος και απροστάτευτος για...

Κοροναϊός – Πού εντοπίζονται τα 6.677 κρούσματα

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και σήμερα τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, με τις μολύνσεις στη χώρα μας να βρίσκονται σταθερά πάνω από τις 6.500. Συγκεκριμένα,...

Πιθανή σύνοδος κορυφής της ΕΕ τις επόμενες ημέρες

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσανατολίζονται προς τη διεξαγωγή ψηφιακής συνόδου κορυφής της ΕΕ στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή την επόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού, δήλωσε ανώτερος...

Σχετικές ιστορίες