Το μυστικό που κρύβουν οι θάνατοι στο γηροκομείο Χανίων

Η έρευνα στο υποθηκοφυλακείο Χανίων για εκχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων και η αναζήτηση στον ΕΟΠΥΥ στοιχείων για παθήσεις και νοσηλείες ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους αποτελούν δύο από τα επτά «κλειδιά» της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών Αρχών για τη διακρίβωση των συνθηκών διαβίωσης και θανάτου δεκάδων γερόντων στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά.

Με κύριο ενδιαφέρον την τεκμηρίωση των καταγγελιών και των αναφορών σε καταθέσεις περίπου 15 μαρτύρων (συγγενών τροφίμων και πρώην νοσηλευτών) που έκαναν λόγο για μαζικούς θανάτους ανθρώπων τρίτης ηλικίας που οφείλονταν στην ασιτία, την κακομεταχείριση και την υποχρεωτική καθήλωση. Ακόμη, έλεγχος αναμένεται να γίνει και στο λογιστήριο του γηροκομείου προκειμένου να διερευνηθεί ποια ήταν τα λειτουργικά έξοδα σε βάθος χρόνου, πόσους εργαζομένους απασχολούσε και αν υπήρχαν αιματηρές περικοπές που οδηγούσαν σε τρομακτική ταλαιπωρία των φιλοξενουμένων. Ολα τα παραπάνω, βεβαίως, θα «αντικαταστήσουν» για τις Αρχές τις ιατροδικαστικές εξετάσεις και εκταφές σορών, που λόγω σήψης δεν μπορούν να προσφέρουν αξιοποιήσιμα στοιχεία.

  • Ελεγχος στο νοσοκομείο Χανίων για την εξέταση των ιατρικών φακέλων των τεσσάρων-πέντε ασθενών που διέμεναν στον εν λόγω οίκο ευγηρίας και είχαν μεταφερθεί εκεί από τους συγγενείς τους, όταν οι τελευταίοι αντιλήφθηκαν ότι η κατάσταση της υγείας τους είχε επιδεινωθεί αδικαιολόγητα. Κύρια ζητούμενα αποτελούν οι τυχόν διαφωτιστικές διαγνώσεις γιατρών του νοσοκομείου και κατά πόσο οι θάνατοι μπορεί να οφείλονταν σε κακουχίες.
  • Συγκέντρωση των δεδομένων από τους περίπου πέντε ελέγχους της Περιφέρειας Κρήτης στην εν λόγω μονάδα την τελευταία τριετία, με εξέταση και των ελεγκτών που τους διενήργησαν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αναφορές των νομικών εκπροσώπων της επιχείρησης σε αυτούς τους ελέγχους δεν εντοπίστηκε καμία παρατυπία. Ταυτόχρονα θα εξεταστεί η φύση των ελέγχων αυτών, αν δηλαδή ήταν διεκπεραιωτικού χαρακτήρα ή πλήρεις και ουσιαστικοί.
  • Ελεγχοι μέσω ΕΟΠΥΥ του συστήματος συνταγογράφησης για να διερευνηθεί το ιατρικό ιστορικό και οι προηγούμενες εξετάσεις των ηλικιωμένων που απεβίωναν μαζικά στη δομή. Επιπλέον, εξετάζεται αν ο θάνατός τους – λίγους μήνες μετά τις εξετάσεις – δικαιολογείτο από το ιατρικό ιστορικό τους ή οφειλόταν στις κακές συνθήκες διαβίωσης. Μέσω αυτού του συστήματος θα ερευνηθεί, σαφώς, ποια ήταν και τα φάρμακα που λάμβαναν, αλλά και αν τους χορηγούνταν σκευάσματα καταστολής για να παραμένουν κλινήρεις.
  • Θα διερευνηθεί αν στη μονάδα φροντίδας υπήρχε πλήρης καταγραφή των προβλημάτων υγείας των νεοεισαγόμενων, τήρηση φακέλου παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους, δεδομένα για τυχόν επιδείνωση κ.ο.κ. ή αν όλα (και όλοι) αφήνονταν στην τύχη τους.
  • Εξέταση των οικονομικών συναλλαγών του γηροκομείου για να διαπιστωθεί αν αγοράζονταν επαρκείς ποσότητες τροφίμων, φαρμάκων και αναλώσιμων. Κι αυτό γιατί υπάρχουν σαφείς αναφορές ότι ο εν λόγω οίκος ευγηρίας δεχόταν ηλικιωμένους με μικρές οικονομικές δυνατότητες (συντάξεις των 500-600 ευρώ), ενώ άλλα γηροκομεία στα Χανιά και άλλες περιοχές της χώρας χρεώνουν ποσά άνω των 900-1.100 ευρώ μηνιαίως προκειμένου να προσφέρουν επαρκείς υπηρεσίες. Αυτό γιατί στους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση έχει σχηματιστεί η εικόνα ότι γινόταν προσπάθεια «συμπίεσης» του κόστους διαμονής και νοσηλείας προκειμένου να αυξάνεται το κέρδος, από τα λίγες εκατοντάδες ευρώ που κατέβαλλαν πολλοί από τους τροφίμους. Οι χαμηλές τιμές που προσέφερε, εξάλλου, είναι και αυτές που το καθιστούσαν περιζήτητο.
  • Σε βάθος ανάλυση της κατάθεσης (μπορεί να κληθεί απευθείας σε απολογία αν ασκηθούν ποινικές διώξεις) του 45χρονου μοναδικού ιατρού της μονάδας που προχωρούσε στις ομοειδείς γνωματεύσεις θανάτων από «ανακοπές καρδιάς» και μόνο. Σε αυτές, μάλιστα, φέρεται ότι απουσιάζουν αναφορές στα ακριβή αίτια των ανακοπών και τα γενικότερα προβλήματα υγείας των θανόντων. Τα παραπάνω, κατά αστυνομικές πηγές, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μηχανισμός συγκάλυψης των καταγγελλόμενων «βασανιστηρίων». Επιπλέον, οι γνωματεύσεις αυτές αποτελούσαν το «διαβατήριο» για κηδείες-εξπρές, χωρίς ιατροδικαστικές εξετάσεις και άλλες γραφειοκρατικές… εμπλοκές.
  • Ερευνα θα πραγματοποιηθεί και στο υποθηκοφυλακείο Χανίων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στο εν λόγω γηροκομείο σε πρόσωπα που έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με τη συγκεκριμένη μονάδα. Τέλος, θα ερευνηθεί ο κύκλος των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων που έχουν ασχοληθεί με αυτές τις εκχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης – «H Ντόρα Μπακογιάννη είναι μαχήτρια»

Το δημόσιο μήνυμά του για την Ντόρα Μπακογιάννη, αποκάλυψη της ότι διαγνώστηκε με καρκίνο, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ντόρα είναι μαχήτρια. Έχει δώσει πολλές μάχες και έχει...

Κώστας Καραμανλής – Συζητάμε για διόδια στο κέντρο της Αθήνας

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο πληρωμής διοδίων για την είσοδο στο κέντρο της Αθήνας, μέτρο που ισχύει σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, όπως...

ΚΚΕ – Απαράδεκτη και εξοργιστική η απόφαση για την αποφυλάκιση Πατέλη

Καταδικάζει το ΚΚΕ τη δικαστική απόφαση για την αποφυλάκιση του διαβόητου πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη. Με μία οργισμένη ανακοίνωση, ο Περισσός τονίζει ότι η...

Κώστας Μπακογιάννης – Συγκινητική ανάρτηση για την Ντόρα – «Είναι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω – Η αγάπη σώζει»

Με μια συγκινητική ανάρτηση για την περιπέτεια της Ντόρας Μπακογιάννη, σχολίασε ο Κώστας Μπακογιάννης την συγκλονιστική αποκάλυψη της μητέρας του ότι διαγνώστηκε με καρκίνο. Ο δήμαρχος...

Πάιατ – Η Ελλάδα είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο ανώτατο σημείο τους, αλλά όχι στην κορυφή τους, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, επικαλούμενος ανώτατο αξιωματούχο στην Ουάσιγκτον...

Σχετικές ιστορίες