Τον Ηλία Μόσιαλο επέλεξε ο ΠΟΥ ως επιστημονικό συντονιστή σε Διεθνή Επιτροπή

Το γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη συγκαλεί πανευρωπαϊκή επιτροπή για την Υγεία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για να επανεξετάσει τις πολιτικές προτεραιότητες και την αναδιάταξη των συστημάτων υγείας υπό το πρίσμα των πανδημιών.

Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο καθηγητής Μάριο Μόντι, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Bocconi, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και Επιστημονικός Συντονιστής ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Έχω την τιμή να προεδρεύω της νέας πανευρωπαϊκής επιτροπής για την υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη», δήλωσε ο καθηγητής Μόντι.

«Αυτή η πανδημία έχει επιδεινώσει τις ανισότητες και τις διαιρέσεις που παραλύουν τις κοινωνίες μας και εμποδίζουν την πρόοδο στην αειφόρο ανάπτυξη. Θεωρώ την απόφαση του ΠΟΥ να συστήσει αυτήν την ανεξάρτητη επιτροπή υψηλού επιπέδου ως προοδευτικό βήμα προς τη διαμόρφωση μιας πιο αποτελεσματικής, ολοκληρωμένης προσέγγισης για την υγεία και την ευημερία, ως θεμέλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαι χαρούμενος που η Επιτροπή θα μπορέσει να βασιστεί σε έναν Επιστημονικό Συντονιστή του επιπέδου του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, Ιδρυτή και Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Υγείας του LSE.» πρόσθεσε ο κ. Μόντι.

Ποιοι θα συμμετέχουν στην Επιτροπή

Τα μέλη της Επιτροπής επελέγησαν από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με τον Μάριο Μόντι.

Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από πρώην αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, διακεκριμένους επιστήμονες και οικονομολόγους και ηγέτες της επιχειρηματικής κοινότητας και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι Sylvie Goulard (αναπληρώτρια διευθύντρια της Τράπεζας της Γαλλίας, πρώην Υπουργός Άμυνας, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Guler Sabanci (πρόεδρος της Sabanci Holding και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Sabanci), Helle Thorning-Schmidt (πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Save the Children), Igor Shuvalov (πρόεδρος του State Development Corporation, πρώην πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και Tarja Halonen, πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας.

Το έργο της Επιτροπής

Αφού συλλέξει και εξετάσει τα σχετικά στοιχεία, η Επιτροπή θα εξάγει συμπεράσματα από τους τρόπους με τους οποίους τα συστήματα υγείας διαφορετικών χωρών ανταποκρίθηκαν στην πανδημία COVID-19 και θα διατυπώσει συστάσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Η Επιτροπή, με την υποστήριξη επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου, θα επιδιώξει επίσης να διαμορφώσει συναινετική πολιτική επί αυτών των συστάσεων και να αναβαθμίσει την υγεία και την κοινωνική μέριμνα ως κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες, κρίσιμες τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη όσο και για την κοινωνική συνοχή.

Η Επιτροπή πρόκειται να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να υποβάλει την τελική της έκθεση έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Πώς προχωρούν τα έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφές

Με συγκεκριμένο σχέδιο και εντατικούς ρυθμούς προχωράνε οι διαδικασίες για τη γρήγορη οικονομική στήριξη των δικαιούχων αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών και...

ΟΠΕΚΑ – Τετάρτη απόγευμα πιστώνονται τα επιδόματα της 29ης Οκτωβρίου

Μία μέρα νωρίτερα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που είναι προγραμματισμένα για την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, λόγω της αργίας...

Μόσιαλος – Ετσι μπορούν να γίνουν παρελάσεις χωρίς κανένα πρόβλημα

Οι μαθητές σχεδόν σε όλα τα σημεία της χώρας ετοιμάζονται για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, ενώ ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος...

Φονική καταδίωξη στο Πέραμα – Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον 20χρονο

Νεότερα υπάρχουν για την υπόθεση της καταδίωξης στο Πέραμα που οδήγησε στον θάνατο του 20χρονου Ρομά και στον τραυματισμό του 15χρονου, που επίσης βρισκόταν στο...

Κοροναϊός – Αρχισε η αξιολόγηση του ΕΜΑ για το αντιικό χάπι της MSD

Η Merck & Co, γνωστή ως MSD εκτός των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση του molnupiravir, πειραματικού φαρμάκου...

Σχετικές ιστορίες