Τουρισμός 3 μηνών φέτος – Τι θα γίνει με ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

Τη σεζόν τριών μηνών έχει προεξοφλήσει ο τουριστικός κλάδος και το μεγάλο στοίχημα μετατοπίζεται πλέον στην ασφαλή είσοδο και έξοδο των επισκεπτών, αλλά και στο σχέδιο “ανοίγματος” των καταλυμάτων, όπως και στη κρατική στήριξη της αγοράς.  Το βάρος της τουριστικής χρονιάς, σηκώνουν ο Ιούλιος, ο  Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, αν και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις  για επέκταση της περιόδου τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, με βασική προϋπόθεση να μην υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.

Πληροφορίες τονίζουν πως έχει ξεκινήσει συζήτηση στο υπουργείο Τουρισμού για τους κανόνες συμπεριφορών και λειτουργιών σε  αερομεταφορές, εστίαση, ξενοδοχεία, ενώ παράλληλα διαβουλεύσεις γίνονται και σε επίπεδο παραγόντων του τουρισμού.

Στα επόμενα 24ωρα “κλειδώνει” το δίμηνο πλάνο της κυβέρνησης για τη μετάβαση στη «νέα κανονικότητα». Οι φάσεις που θα ξεδιπλωθεί αυτό το σχέδιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών θα είναι τέσσερις και ουσιαστικά θα ελέγχεται ανά εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώνεται πως λειτουργεί, ενώ θα σταθμίζονται οι επιπτώσεις που μπορεί τυχόν να έχει στη δημόσια υγεία. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στον τουρισμό, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να γίνει με ασφάλεια η έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τρίτη και τέταρτη φάση-δηλαδή προς τα τέλη Μαΐου -τοποθετείται το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, εστιατορίων, καφέ, μπαρ κλπ. Πρόκειται για κρίσιμο τεστ,  λόγω της φύσης αυτής της δραστηριότητας, όπου είναι συνυφασμένη με το συνωστισμό. Κάποιες πληροφορίες θέλουν το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης να είναι σταδιακό και σε πρώτη φάση ενδέχεται να δοθεί έμφαση στη λειτουργία των καταστημάτων που διαθέτουν ανοιχτούς χώρους για τραπεζοκαθίσματα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως  τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους   τα ξενοδοχεία. Το άνοιγμα θα γίνει σε δύο φάσεις, όπου την αρχή θα κάνουν όσα έχουν 12μηνη λειτουργία, με πιθανότερη ημερομηνία την 15η του μήνα, ενώ στις την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα.

Αεροπορικά ταξίδια

Κρίσιμος παράγοντας για την τουριστική δραστηριότητα είναι οι περιορισμοί που υπάρχουν διεθνώς στις μεταφορές και κυριότερα στις αεροπορικές πτήσεις, ενώ ταυτόχρονα το ζήτημα του ξένου τουρισμού φαντάζει υγειονομική βόμβα με βάση την ως τώρα πορεία της πανδημίας στον υπόλοιπο πλανήτη.

Στο πλαίσιο της ασφάλειας, προωθείται το «υγειονομικό διαβατήριο», για το οποίο ζήτημα υπάρχει σε εξέλιξη διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη να γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ, στη χώρα εκκίνησης των διακοπών, για την ανίχνευση του κορονοϊού.

Τα συν της Ελλάδας  και η στήριξη του τουρισμού

Οι προβλέψεις δείχνουν μεγάλη πτώση στο τζίρο, τουλάχιστον κατά 50%, αφού δεν αναμένονται ελεύσεις τουριστών από χώρες πέραν της Ευρώπης. Ελπιδοφόρο είναι πως η  Ελλάδα διατηρεί το πλεονέκτημα της ασφαλούς υγειονομικής χώρας στη Μεσόγειο στοιχείο ιδιαίτερα θετικό, υπό το πρίσμα της νέας κανονικότητας.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους μεγάλους διοργανωτές ταξιδίων (Tour Operators) του εξωτερικού οι οποίο εκφράζουν το έντονο ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και περιμένουν πως θα ξεδιπλωθούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας σε ξενοδοχεία κλπ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ  Γιάννης Ρέτσος (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων)  ζητά την επίσπευση της απόφασης για τα πρωτόκολλα λειτουργίας μεταφορών και τουριστικών επιχειρήσεων, ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και βιώσιμα.  Αναφέρει ότι «διανύουμε το αμήχανο μεσοδιάστημα μεταξύ αδράνειας και απραγίας επιχειρήσεων και εργαζομένων και προετοιμασίας για επανεκκίνηση», κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη κατάσταση» και «αβεβαιότητα για το αύριο» και σημειώνει:

«Η απόλυτα επιτυχημένη έως σήμερα διαχείριση της κατάστασης από την Πολιτεία, υγειονομικά και από άποψη μέτρων, δεν μπορεί να σταματήσει εδώ. Τώρα είναι η στιγμή, πιο επιτακτική από ποτέ, να δοθεί το στίγμα της επόμενης μέρας και να αποδειχθεί πόσο ρεαλιστική και γρήγορη μπορεί να είναι η επάνοδος στην οικονομική κανονικότητα».

Ζητά μείωση ΦΠΑ

Στο πλαίσιο αυτό και «με δεδομένο ότι τα καταλύματα δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τουλάχιστον έως 31/5» ζητά να μειωθεί ο ΦΠΑ στο σύνολο του τουρισμού, «ώστε να προκύψει το εργαλείο ανάκτησης μέρους της παγκόσμιας πίτας, σε συνδυασμό και με το ισχυροποιημένο brand της χώρας αλλά και να επιδοτηθεί η εργασία, έτσι ώστε να διατηρηθούν όσο περισσότερες θέσεις γίνεται και να μην καλλιεργηθεί νέα κουλτούρα επιδοτούμενων ανέργων».

«Η τουριστική αγορά αναμένει τις θετικές πρωτοβουλίες, θα στηρίξει τη λογική του burden sharing και θα είναι σύσσωμη παρούσα στην προσπάθεια για την επόμενη μέρα» τονίζει καταλήγοντας ο κ. Ρέτσος.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κρήτη: Εντονες χιονοπτώσεις, μάχη για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας «Ελπίδα» στην Κρήτη, με τα φαινόμενα από τα ξημερώματα να έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό, στα ανατολικά...

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Γαϊτανάκι η αναζήτηση ευθυνών, τοποθετείται ο Μητσοτάκης στο Υπουργικό

Το φιάσκο στη διαχείριση των προβλημάτων που επέφερε η κακοκαιρία «Ελπίδα» αναζητεί υπεύθυνο. Από τις πρώτες ώρες που διαφαινόταν ότι τα πράγματα στην Αττική...

Στην κατάψυξη η χώρα – Δεν τελειώνουν τα προβλήματα

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» παρέλυσε το λεκανοπέδιο της Αττικής και άλλες περιοχές, ενώ δεν φαίνεται τα προβλήματα να τελειώνουν σύντομα. Όπως φαίνεται για να επανέλθει...

Βιασμός ανήλικης: Και νέα δίωξη στον ιερέα

Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για κατάχρηση σε ασέλγεια κατά συρροή και πορνογραφία κατά συρροή βρίσκεται ο 37χρονος ιερέας, ο οποίος νωρίς το απόγευμα προφυλακίστηκε...

Αττική Οδός: Το μπαλάκι ευθυνών, οι αποζημιώσεις και η «απειλή» της εταιρείας

Σε εξέλιξη παραμένει από αργά χθες το απόγευμα επιχείρηση του στρατού, δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, καθώς και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και του...

Σχετικές ιστορίες