Τούρκος αντιναύαρχος αποκαλύπτει τα σχέδια της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Σαν αεροπλανοφόρο που ελέγχει τη Μέση Ανατολή χαρακτηρίζει την Κύπρο ο τούρκος αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί στο νέο του βιβλίο για την ανατολική Μεσόγειο.
Υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να κηρύξει ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο ενώ ισχυρίζεται πως εάν η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπέγραφαν συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών με την Τουρκία αντί με την Κύπρο, θα είχαν υπό τον έλεγχό τους περισσότερες θαλάσσιες περιοχές.

«Τους άνοιξε η όρεξη»

Κατηγορεί επίσης την Ελλάδα ότι «σφετερίστηκε» θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης και της Τουρκίας, προτείνοντας να προβληθούν αντιρρήσεις.

https://www.tanea.gr/2020/02/19/people/h-agnosti-allilografia-tou-georgiou-papandreou-me-kyveli-kai-andrea/

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ, στο νέο βιβλίο του τούρκου αντιναυάρχου με τίτλο «Ο αγώνας για διαμοιρασμό της ανατολικής Μεσογείου και η Τουρκία» αναφέρεται ότι στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Κύπρου, Λιβάνου, Συρίας και Ισραήλ βρέθηκαν 3,5 τρισ. τ.κ. φυσικού αερίου και 8 δισ. βαρέλια πετρελαίου και πως αυτά τα αποθέματα που έχουν αξία 3 τρισ. δολάρια καλύπτουν τις ανάγκες της Τουρκίας για 572 χρόνια και της Ευρώπης για 30.

Ο Γιαϊτζί σχολιάζει ότι «γι αυτό άνοιξε η όρεξη των διεθνών παραγόντων στην ανατολική Μεσόγειο». Υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στη θάλασσα όχι μόνο σήμερα αλλά και για τις μέλλουσες γενεές.

«Η Κύπρος η οποία βρισκόταν στο κέντρο του θαλάσσιου εμπορίου ιστορικά, λόγω της στρατηγικής της θέσης, ‘είναι σαν ένα σταθερό αεροπλανοφόρο που διαθέτει τον έλεγχο των χωρών της Μέσης Ανατολής΄.

«Στο βεληνεκές του αεροπλανοφόρου»

»Η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Ιορδανία εξολοκλήρου, μέρος του Ιράκ, της Αιγύπτου βρίσκονται στο βεληνεκές αυτού του αεροπλανοφόρου. Η καρδιά της Μέσης Ανατολής είναι οι Αλεξανδρέττα-Βασόρα-Σουέζ. Η Κύπρος έχει τον έλεγχο των δύο γωνιών του τριγώνου αυτού, την Αλεξανδρέττα και το Σουέζ. Η Κύπρος είναι το κλειδί για την είσοδο στη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο τούρκος αντιναύαρχος.

Ο Γιαϊτζί υποστηρίζει ότι η Κύπρος υπογράφοντας το 2003 συμφωνία με την Αίγυπτο, σφετερίστηκε τα δικαιώματα του λαού της Αιγύπτου.

«Γεωγραφικά, ο συνομιλητής της Αιγύπτου είναι η Τουρκία. Αν αντί με την ‘Ε/κ διοίκηση’ της οποίας η νομιμότητα αμφισβητείται, έκανε συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία, θα διέθετε 11,500 τ. χμ. περισσότερη θαλάσσια περιοχή», υποστηρίζει.

Ο τούρκος αντιναύαρχος ισχυρίζεται ακόμη ότι η Κύπρος σφετερίστηκε άλλα τόσα δικαιώματα του Ισραήλ και πως αν το Ισραήλ υπέγραφε συμφωνία με την Τουρκία αντί της Κύπρου, θα λάμβανε ολόκληρο το οικόπεδο Αφροδίτη (τεμάχιο 12) καθώς και μέρος των τεμαχίων 7, 8 και 11».

Να τεθούν αντιρρήσεις

Για τη Λιβύη, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επωφελήθηκε από την εσωτερική ένταση που υπήρχε στη χώρα και σφετερίστηκε 39 χιλιάδες τ.χμ. από τη Λιβύη ενώ προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα αδίκως σε θαλάσσια περιοχή 8 χιλιάδων 900 τ.χμ., στην οποία δικαιώματα έχει η Τουρκία. Υποστηρίζει ακόμη ότι πρέπει να τεθούν αντιρρήσεις για τις περιοχές αδειοδότησης της Ελλάδας, οι οποίες συγκρούονται με εκείνες της Τουρκίας και της Λιβύης.

Σύμφωνα με τον τούρκο αντιναύαρχο, η Τουρκία πρέπει να κηρύξει ΑΟΖ στη Μεσόγειο καθώς 7 χώρες (Μαρόκο, Τυνησία, Συρία, Κύπρος, Λιβύη, Ισραήλ και Λίβανος) έχουν ήδη κηρύξει και η μόνη χώρα που δεν έχει κηρύξει ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία.

Πηγή: politis, ΚΥΠΕ

Στέλιος Χανταμπάκης: Δείτε τι έκανε μαζί με τα παιδιά του

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μανιτάκης – Αναγκαίο και κατάλληλο το πρόστιμο των 100 ευρώ στους αναμεβολίαστους ηλικιωμένους

Δεν τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας του μέτρου των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους άνω των 60 υποστήριξε ο ομότιμος καθηγητής συνταγματικού δικαίου και πρώην υπουργός Αντώνης...

Οι 8 αλλαγές στον e–ΕΦΚΑ – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Οι οκτώ αλλαγές που επέρχονται στον e – ΕΦΚΑ με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και θα έλθει...

Ανγκελα Μέρκελ – Μπαρόζο, Μπλερ και Πρόντι γράφουν για τα πρώτα της βήματα στην καγκελαρία

Μια από τις μακροβιότερες – και σημαντικότερες – θητείες στη γερμανική καγκελαρία, αυτή της Ανγκελα Μέρκελ, έφτασε στο τέλος της, έχοντας καταφέρει να σημαδέψει...

Πάτρα – Σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία στο παραλιακό μέτωπο

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται η Πάτρα με αποτέλεσμα δρόμοι να έχουν κλείσει λόγω πτώσης δέντρων και μαγαζιά να έχουν σοβαρές ζημιές. Συγκεκριμένα έντονο είναι...

Γιατί αποφασίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε κατά τη...

Σχετικές ιστορίες