Τσιόδρας: Τι ισχύει για παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη σχετικά με τον κοροναϊό

Θέση στην ιατρική διαμάχη σχετικά με το αν τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ) έχουν παρενέργειες στα άτομα με νόσο COVID-19 λαμβάνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Με σχετικό tweet του παραπέμπει σε σύντομη ανάλυση που έχει αναρτηθεί στον επιστημονικό ιστόστοπο MedScape, γράφοντας χαρακτηριστικά «Νεότερα για το θέμα των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων – still not enough data» – δηλαδή ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία.

Πώς κατρακύλησαν οι τιμές της βενζίνης μέσα σε λίγες ημέρες

Η διαμάχη για την ιβουπροφαίνη

Εδώ και μερικές ημέρες έχει πυροδοτηθεί επιστημονική συζήτηση αναφορικά με την χρήση των ΜΣΑΦ στη διαχείριση της συμπτωματολογίας που προκαλεί στους πάσχοντες ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2.

Όλα ξεκίνησαν από ανακοίνωση των γαλλικών υγειονομικών αρχών, το περασμένο Σάββατο, δια στόματος του Γάλλου υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν, ότι έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη (ή ιμπουπροφαίνη), σε ασθενείς με νόσο COVID-19 και τη σύστασή τους για εναλλακτική χρήση παρακεταμόλης.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet υποδεικνύει την πιθανή συμβολή ενός ενζύμου στον μηχανισμό της προσβολής του οργανισμού από τον κοροναϊό, όμως η παραγωγή του ενζύμου αυτού αυξάνεται από τη λήψη της ιβουπροφαίνης.

Αμέσως εκατοντάδες έγκριτοι επιστήμονες ανά τον κόσμο έσπευσαν μέσω των κοινωνικών δικτύων να λάβουν θέση επί του θέματος, λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για μια τέτοια σύσταση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την περασμένη Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ιβουπροφαίνη (ή άλλο ΜΣΑΦ) επιδεινώνει τη νόσο COVID-19. Στο ίδιο μήκος κύματος, και οι βρετανικές υγειονομικές αρχές συμφωνούν μεν με τους Ισπανούς συναδέλφους τους, αλλά τάσσονται υπέρ της παρακεταμόλης ως καλύτερη επιλογή γενικότερα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Η θέση του ΠΟΥ

Την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τάχθηκε επίσης κατά της αλόγιστης χρήσης ιβουπροφαίνης χωρίς συνταγή γιατρού.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λιντμάγερ υπογράμμισε πως συμβουλεύει τους ασθενείς με κοροναϊό να λαμβάνουν περισσότερο παρακεταμόλη, παρά να χρησιμοποιούν αυτοχορηγούμενη ιβουπροφαίνη.

Μολαταύτα και η παρακεταμόλη θα πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή και σε συγκεκριμένες δόσεις, διότι μία ενισχυμένη ποσολογία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το συκώτι.

Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ το 80%των πασχόντων από κοροναϊό θεραπεύονται χωρίς τη λήψη κάποιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, υπογραμμίζοντας πως κάθε άνθρωπος «που έχει πυρετό, που βήχει κι έχει αναπνευστικές δυσκολίες» θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθεί έναν γιατρό.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Κανονικά η χρήση ιβουπροφαίνης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιφλεγμονώδες ιβουπροφαίνη επιδεινώνει τις συνέπειες του κορονοϊού.

Σε μια δήλωση, ο οργανισμός αυτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι θέλει να διαλύσει λανθασμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη περί διασύνδεσης ανάμεσα στην ιβουπροφαίνη και την επιδείνωση της Covid-19», ανέφερε ο οργανισμός, αναφερόμενος στην ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό.

«Όταν ξεκινούν τη θεραπευτική αγωγή για πυρετό ή πόνο στην Covid-19, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές θεραπευτικής αγωγής» περιλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης και σχετικών φαρμάκων, καθώς και της παρακεταμόλης, του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου παυσίπονου.

Τα φαρμακεία και τα σουπερμάρκετ στην Ολλανδία έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις πωλήσεις παρακεταμόλης λόγω ελλείψεων που προκαλούνται από τη δημιουργία αποθεμάτων από τους καταναλωτές.

Ελένη Φουρέιρα : Το συγκινητικό μήνυμα ελπίδας για τον κοροναϊό

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

«Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει» – Συγκινεί το βίντεο του ΚΙΝΑΛ για τη Φώφη Γεννηματά

Με ένα συγκινητικό ασπρόμαυρο βίντεο ενός λεπτού αποχαιρετά το Κίνημα Αλλαγής την πρόεδρό του, Φώφη Γεννηματά. Έχοντας ως κεντρικό μήνυμα «Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ,...

Βραζιλία – Πρόταση για παραπομπή σε δίκη του Μπολσονάρου για εννέα εγκλήματα και κατά της ανθρωπότητας

Η εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας της Βραζιλίας που διενήργησε έρευνα για έξι μήνες σχετικά με την πανδημία του νέου κοροναϊού στη μεγαλύτερη χώρα της...

Κοροναϊός – Προειδοποιήσεις ειδικών για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας – Ζητούν μέτρα και τεστ

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς  συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η πίεση από τις αυξημένες νοσηλείες κυρίως ανεμβολίαστων ασθενών, την...

Κοροναϊός – Η γενετική «υπογραφή» που συνδέεται με βαριά νόσηση 

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι εντόπισε ορισμένους γενετικούς παράγοντες που φαίνεται να εξηγούν, εν μέρει τουλάχιστον, γιατί ορισμένοι, κατά τα άλλα υγιείς, νέοι άνθρωποι...

Φώφη Γεννηματά – Στη Μητρόπολη σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ

Στη Μητρόπολη Αθηνών για να πουν το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά έφτασε πριν από λίγο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Το «ύστατο χαίρε» απευθύνουν...

Σχετικές ιστορίες