Τσίπρας: Αναστολή κομματικής ιδιοτήτας για τους υβριστές

Εξουσιοδόητηση στους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Όλγα Γεροβασίλη να διαγράφουν μέχρι το Συνέδριο όποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «προβεί σε αήθεις και υβριστικές συμπεριφορές» ζήτησε από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας.

Η τοποθέτηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα γινεται στον απόηχο των ρουκετών που εκτόξευσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προκάλεσαν σάλο μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις σφοδρές κόντρες που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στο Νίκο Φίλη και τον Παύλο Πολάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας την ανάγκη στον ενάμισι μήνα που απομένει να περιφρουρηθεί «η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, η συντροφικότητα» και «η ενότητα του κόμματος».

«Η πολιτική διαφωνία είναι στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας, αναμφισβήτητα. Κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Ίσα ίσα πρέπει να το ενισχύσουμε. Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό», υπογράμμισε και ζήτησε την εξουσιοδότηση του γραμματέας του κόμματος και της γραμματέα της ΚΟ, ώστε, όπως είπε, όποιο μέλος του κόμματος «προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων αλλά σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον, μέχρι το συνέδριο».

Τέλος, σε ότι αφορά την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος, πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την αντίστοιχη πρόταση για την εκλογή προέδρου από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία συναντά μεγάλες αντιδράσεις από τα στελέχη της «Ομπρέλας», ο κ. Τσίπρας αναπροσάρμοσε την πρότασή του προκειμένου «να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της υποεκπροσώπησης της περιφέρειας στα όργανα του κόμματος».

Συγκεκριμένα ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε «η συγκρότηση της ΚΕ, εφόσον αποφασιστεί από το Συνέδριο η απευθείας εκλογή από τα μέλη, να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια».

Αναλυτικότερα όσα εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως εξής:

«Είμαστε ενάμιση μήνα πριν το συνέδριο. Το πρώτο που θέλω να πω και θέλω να είμαι πολύ σαφής είναι ότι οφείλουμε στην πορεία προς το συνέδριο να περιφρουρήσουμε την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου. Να περιφρουρήσουμε την συντροφικότητα και την ενότητα του κόμματος.

»Η πολιτική διαφωνία είναι στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας, αναμφισβήτητα. Κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Ίσα ίσα πρέπει να το ενισχύσουμε.

»Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό.

»Θέλω να σας ζητήσω να εξουσιοδοτήσουμε την γραμματέα  του κόμματος και την γραμματέα της ΚΟ, ώστε από δω και στο εξής οποιοσδήποτε σύντροφος ή συντρόφισσα, εννοώ μέλος του κόμματος -δεν μιλάω προφανώς για τους φίλους μας αλλά για τα μέλη μας-  που προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων αλλά σε αήθεις  αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον, μέχρι το συνέδριο.

»Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι διεξάγεται όπως ξέρετε μια συζήτηση σε σχέση με το πως θα μπορέσουμε, αν η πρόταση που έχω καταθέσει  στον προσυνεδριακό διάλογο γίνει δεκτή από το συνέδριο, να εκλεγεί από την  βάση του κόμματος η ΚΕ, πως θα μπορέσουμε αυτή η εκλογή να γίνει όσο το δυνατόν πιο λειτουργική και να δούμε, διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες.

»Έλαβα και μια επιστολή από γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών, η οποία μιλά για την ανάγκη συνολικά ως κόμμα να υιοθετήσουμε την λογική της αποκέντρωσης, της περιφερειακής στρατηγικής για τη συγκρότηση του κράτους, της οικονομίας, αλλά και του κόμματος.

»Και καταλήγει, σε ότι αφορά το κόμμα, στη πρόταση η εκλογή των μελών  της ΚΕ να γίνει από τη βάση του κόμματος ανά περιφέρεια, και με την μέριμνα για την ενίσχυση  των εκπροσώπων των μαζικών χώρων ώστε να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της υποεκπροσώπησης της περιφέρειας στα όργανα του Κόμματος.

»Θεωρώ ότι αυτός ο προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί είναι γόνιμος. Σε αυτή την τομή την οποία επιχειρούμε να κάνουμε και υιοθετώντας την αντίληψη  της περιφερειακής στρατηγικής  και για το κράτος αλλά και για την οικονομία, έχει βάση η πρόταση να ενισχύσουμε τη περιφερειακή εκπροσώπηση και συγκρότηση του Κόμματος.

»Συνεπώς θα ήθελα  να σας καταθέσω την σκέψη μου, η  η συγκρότηση της ΚΕ, εφόσον αποφασιστεί από το Συνέδριο η απευθείας εκλογή από τα μέλη μας, να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό  ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια.

»Έτσι θα πάμε από το 25% με 30% περίπου, που παραδοσιακά εκπροσωπείται η περιφέρεια, στο 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Και πέραν αυτού η πρόταση αυτή, επιπλέον διασφαλίζει και τη λειτουργικότητα της ψηφοφορίας και ταυτόχρονα την ισότιμη σχέση ανάμεσα σε αυτό που ονομάζουμε πιο προβεβλημένα στελέχη  και λιγότερο προβεβλημένα στελέχη»».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ρωσία: Τα τρία σενάρια για χρήση πυρηνικών όπλων – Οι πιθανοί στόχοι και η αντίδραση της Δύσης

«Έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη πυρηνική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962: καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν...

Καλαμαριά: Ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το 3ο Γενικό Λύκειο σχημάτισαν γονείς και μαθητές

Μία ανθρώπινη αλυσίδα σχημάτισαν γονείς έξω από το 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμαριάς προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι τα παιδιά τους αναγκάζονται να...

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητεί από το CNN 475 εκατ. δολάρια

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του CNN, με την οποία ζητά αποζημίωση 475 εκατομμυρίων δολαρίων. Διαβάστε επίσης: Νέα επίθεση Τραμπ: Χαρακτήρισε «ηλίθιους» αυτούς...

Καβάλα: Στο αιματοβαμμένο σπίτι οι φωτογραφίες της Αννας με τον δολοφόνο της είναι ακόμη στον τοίχο

Μπορεί να έχουν περάσει μέρες από την αποκάλυψη του φρικτού εγκλήματος στην Καβάλα, όπου ένας 56χρονος σκότωσε το 11 μηνών παιδί του και τη γυναίκα...

Έρευνα για εκτελέσεις Αρμενίων αιχμαλώτων από Αζέρους στρατιώτες, ζητάει η Γαλλία

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή «ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας», μετά τη δημοσιοποίηση, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ενός βίντεο...

Σχετικές ιστορίες