Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αποτύχατε σε όλα τα μέτωπα

Εφ όλης της ύλης επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβερνητική πολική που ακολουθεί σε όλους τους τομείς, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021.

«Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη και έχετε χάσει και τον έλεγχο. Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτύχατε στη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της κοινωνίας. Αποτύχατε στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων. Αποτύχατε ακόμα και στη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σε μια στιγμή αγωνίας για όλους τους πολίτες. Και όχι μόνο αποτύχατε. Αλλά έχετε χάσει εντελώς τον έλεγχο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «συμπεριφέρεστε σαν να μη ζείτε σε αυτή τη χώρα, σαν να κυβερνάτε άλλη χώρα, σαν να έρχεστε από άλλο πλανήτη. Μιλάτε λες και συζητάμε τον προϋπολογισμό μιας άλλης χώρας. Ή το προϋπολογισμό του 2001 και όχι του 2021».

Για τα ελληνοτουρκικά

«Ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως εάν δεν παίρνατε κυρώσεις που δαγκώνουν δεν θα γυρνούσατε από τις Βρυξέλλες. Τότε λέγατε άλλα από αυτά που λέτε σήμερα. Ήταν τότε που πανηγυρίζατε μετά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, ότι το Δεκέμβριο η Σύνοδος θα έβαζε φρένο στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Όχι μόνο δεν πλησιάσατε τον πήχη, δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε. Ανέμελος και στην Ελλάδα με την πανδημία, ανέμελος και στην Ευρώπη με την Τουρκία και τα εθνικά μας θέματα»λ, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τα ελληνοτουρκικά είπε:

«Όταν σας είπα τον Αύγουστο όταν υπογράψατε την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ότι έπρεπε την ίδια στιγμή να εξασφαλίσετε ότι η Γερμανία δεν θα απομακρυνθεί από τις θέσεις μας, μας αγνοούσατε. Πήγατε στις 29 Αυγούστου στο Βερολίνο και μας είπατε πόσο καλά πάνε οι ελληνογερμανικές σχέσεις – και για 4 μήνες μετά είχαμε απέναντί μας την Γερμανία στις κυρώσεις.

Πήγατε στις 10 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι όπου διαπιστώσατε «απόλυτη συμφωνία στη στρατηγική απέναντι στην Τουρκία». Τι θέση πήρε η Γαλλία την Πέμπτη; Tι απέγινε η αμυντική Συμφωνία;  Tι θέση πήραν η Ιταλία και η Ισπανία;  Χώρες με τις οποίες παλεύαμε τόσα χρόνια να χτίσουμε τη Σύνοδο του Νότου που τόσο εύκολα αγνοήσατε».

«Σας ζητήσαμε, όταν το Τουρκικό ερευνητικό έφτασε έξι μίλια από το Καστελόριζο, να προχωρήσατε στην επέκταση χωρικών υδάτων Νοτίως και ανατολικά της Κρήτης», είπε και τόνισε πως αυτό το είχε προαναγγείλει και ο κ. Δένδιας».

Ο ίδιος προειδοποίησε πως «η προχθεσινή διπλωματική ήττα (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής) μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας, αν συνεχίσετε έτσι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από τις διεργασίες που την αφορούν.

Χαρακτήρισε το 2021 ως μια μεγάλη χρονιά που όπως είπε  μπορεί να καθορίσει τους όρους για επίλυση Κυπριακού αλλά και προσφυγή στη Χάγη. Θα ήθελα να σας προειδοποιήσω ότι μπορείς να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ήττα της χώρας μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα στηρίξουν έναν έντιμο για διάλογο στα ελληνοτουρκικά τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί συζήτηση για γκρίζες ζώνες στα νησιά, για αποστρατικοποιημένα νησιά, ή να δεχθούμε εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού στην Κύπρο.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει  τη στοιχειώδη αυτοκριτική παρουσιάζοντας συγκεκριμένη στρατηγική για τον αμυντικό σχεδιασμό και τα εξοπλιστικά της χώρας, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψηφίζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών αλλά δεν δίνει και λευκή επιταγή

Για την Πανδημία

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε και για τη διαχείριση της πανδημίας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για ανευθυνότητα και έλλειψη κατανόησης.

«Η Ελλάδα γίναμε παράδειγμα προς αποφυγή», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον για επιπολαιότητα με την οποία άνοιξε τον Τουρισμό.

«Ανοίξατε επιπόλαια και χωρίς σχέδιο τον Τουρισμό. Από τον Μάρτιο σας προειδοποιούσαν οι ειδικοί; Τι κάνατε, είχατε έξι μήνες για να προχωρήσετε στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ακόμη και όταν εσείς ο ίδιος σπάσατε το lockdown, σε μια στιγμή ανεμελιάς όπως μας είπατε, στη Πάρνηθα, δε σκεφτήκατε να ζητήσετε ούτε μια συγγνώμη. Τόσο απλό θα ήταν. Μια συγγνώμη. Αναλαμβάνω την ευθύνη, είπε ο κ. Τσίπρας.

Για την Οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι στο τρίτο τρίμηνο της χώρας η ύφεση ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.  «Προχθές ο υπουργός οικονομικών είπε ότι σε επίπεδο 9μηνου η εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν στην πραγματικότητα βρεθήκαμε στην 4η χειρότερη θέση της ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα έρθει αν ΕΚΤ σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα, είπε, τονίζοντας ότι πλέον η κυβέρνηση δεν έχει το πιστόλι της τρόικας στον κρόταφό της. Τι έγινε την περίοδο 2010-2014 οι υφεσιακές επιλογές είχαν σαν αποτέλεσμα να εκτοξευτεί από 124% στο 180% το ΑΕΠ.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για άσκηση κυβερνητικής πολιτικής στο όνομα των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών.

Ο προϋπολογισμός όπως είπε δεν απαντά στις αγωνίες μιας κοινωνικής πλειοψηφίας που σήμερα είναι σιωπηλή. «Η μεσαία τάξη που τόσο σας ενδιέφερε προεκλογικά είναι αυτοί που έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά τους, που βγήκαν σε αναστολή και ψάχνουν για δουλειά.  Αυτή είναι η γενιά που εσείς προδώσατε».

Επεσήμανε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, δημοσιονομικός χώρος, και περιθώριο – όπως είπε – να αναστρέψουμε έστω και τώρα τις συνέπειες της καταστροφικής σας πολιτικής μέσα στο 2020.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να δοθεί δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους με δημόσια δαπάνη, να δοθεί εισόδημα  έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, να θεσμοθετηθούν μέτρα επιδότησης εργασίας, αλλά και τη μετατροπή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Πρότεινε επίσης, επιδότηση στο 40% των ενοικίων, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, αλλά και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πώς θα επαναπρογραμματίσετε το ραντεβού σας που αναβλήθηκε

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την Αττική και την Εύβοια, τα εμβολιαστικά κέντρα των δύο αυτών νομών δεν θα λειτουργήσουν από σήμερα...

Κακοκαιρία «Ελπίδα» – Παππάς: Απροετοίμαστο και σε πανικό το επιτελικό κράτος

«Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη πιάστηκε για μια ακόμα φορά απροετοίμαστο και σε πανικό», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Στα «λευκά» το Καραϊσκάκη – Ετοιμο για το ματς της Τετάρτης (vid)

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έχει κάνει την εμφάνιση της στην Αττική εδώ και μερικές ώρες και έχει «ντύσει» στα λευκά όλο τον νομό, ενώ όλη...

Γερμανία: Επίθεση ενόπλου στη Χαϊδελβέργη – Πολλοί τραυματίες, νεκρός ο δράστης

Πολλοί είναι οι τραυματίες μετά από επίθεση ενόπλου στη Χαϊδελβέργη στη Γερμανία. Αναλυτικότερα, ο επίσημος λογαριασμός της Αστυνομίας του Μανχάιμ στο Twitter, αναφέρει ότι λίγο...

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πυκνές χιονοπτώσεις και την Τρίτη με βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίδα», με πυκνές χιονοπτώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του...

Σχετικές ιστορίες