Τσίπρας: Την ύφεση την έφερε ο Μητσοτάκης πριν από τον κοροναϊό

Τυχοδιωκτισμό χαρακτήρισε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας για να αιτιολογήσει το γεγονός ότι εκείνος δεν ζητά εκλογές, αν και δεν τις φοβάται.

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού και επέμεινε για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Επίσης, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιοποιήσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, να κηρυχθεί ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία.

«Τυχοδιωκτισμός οι πρόωρες εκλογές»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Καθημερινή, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση που υποστήριξε πρόσφατα και σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πως οι πρόωρες εκλογές είναι «τυχοδιωκτισμός».

«Δεν τις φοβάμαι, θεωρώ όµως, και γι’ αυτό δεν τις ζητάω, ότι ενώ ακόµη δεν έχει τελειώσει η πανδηµία, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα έχουµε δεύτερο κύµα. ∆εν µπορείς να προκαλείς πολιτικές εξελίξεις, που θα επιφέρουν ακόµη µεγαλύτερη ανασφάλεια. Φρονώ ότι εκλογές εν µέσω πανδηµίας θα ήταν µια τυχοδιωκτική κίνηση από τον κ. Μητσοτάκη. Θα έπρεπε να φοβάται ο ίδιος µια τέτοια εξέλιξη, διότι θα είχε τεράστια ζηµία από την επιλογή και µόνον. Εγώ δεν έχω ούτε κάτι να φοβηθώ ούτε κάτι να αποδείξω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βολές για την στρατηγική στα ελληνοτουρκικά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί επίσης κριτική στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα στον απόηχο της κλιμάκωσης των προκλήσεων της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο κατηγορεί τον πρωθυπουργό για έλλειψη αδυναμία επικοινωνίας, σημειώνοντας πως ο ίδιος «στις πιο δύσκολες στιγμές είχε τη δυνατότητα να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν».

Καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά τις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και ότι «δεν έχει κανένα κανένα πλαίσιο θετικής ατζέντας ή διαλόγου και δεν έχει και κανένα πλαίσιο απειλής. Οι σχέσεις µε έναν δύσκολο γείτονα πρέπει να έχουν πάντα διττό χαρακτήρα: να έχουν την απειλή αλλά και τη θετική προοπτική πάνω στο τραπέζι. Θεωρώ ότι η βασική διαφορά ανάµεσα στις προοδευτικές δυνάµεις και στη ∆εξιά στην εξωτερική πολιτική, είναι ότι η ∆εξιά πάντοτε φοβάται την ευθύνη».

Εκφράζει εξάλλου την ανησυχία του για την ποιοτικά «εντεινόμενη ένταση από την Τουρκία», κάνοντας λόγο για «διπλασιασµό των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, για πρώτη φορά υπερπτήσεις πάνω από τον Εβρο, για αµφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας µε το τουρκολιβυκό σύµφωνο, για µονοµερή κατάθεση συντεταγµένων, για γεωτρήσεις στην Κύπρο και χάρτες για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Το ζήτηµα δεν είναι να πεις τι θα έκανες τώρα. Είναι να δεις τι κάνεις όλο αυτό το διάστηµα. ∆ιότι εµείς είχαµε µια στρατηγική. Μπορεί κανείς να διαφωνούσε µε αυτή τη στρατηγική, αλλά είχαµε στρατηγική», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Όταν έχεις αυτή την αναβάθµιση της προκλητικότητας, δεν µπορεί να βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να λέει µετά τον Εβρο δεν υπάρχει ιδιαίτερη ένταση και προκλητικότητα από την Τουρκία. Και ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι δεν έγινε και τίποτα αξιοσηµείωτο στον Εβρο. Όπως επίσης δεν µπορείς να λες η Τουρκία είναι αποµονωµένη. Πού; Έχει αναβαθµίσει τον ρόλο της παρά τις εσωτερικές της αντιφάσεις, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων. Και στην Ε.Ε., γιατί συνειδητοποιεί ότι χωρίς την Τουρκία δεν µπορεί να λύσει το προσφυγικό, και στις ΗΠΑ εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία και τη Λιβύη. Άλλο αυτοπεποίθηση και άλλο απόκρυψη της πραγµατικότητας».

Αφού αναπτύσσει τη στρατηγική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Παράλληλα ενεργήσαµε ώστε να κλείσουµε όλα τα άλλα µέτωπα και να αποκτήσουµε ΑΟΖ µε Ιταλία, Αλβανία, Αίγυπτο. Προχωρήσαµε πολύ και στα τρία. Σήµερα, αυτή η στρατηγική εγκαταλείπεται. Μόνο αµηχανία. Από τη µια του υπουργού Αµυνας να µην του πολυαρέσουν τα ΜΟΕ αλλά να ακυρώνει ασκήσεις χωρίς πειστικές δικαιολογίες και από την άλλη µια ρητορική του κ. ∆ένδια, σε πολλές περιπτώσεις παρεξηγήσιµη. Να γίνονται γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και να λέει δεν έγινε τίποτα, στα λασπόνερα τσαλαβουτάνε».

«Η Τουρκία δεν κινείται σπασµωδικά. Εχει στρατηγική και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προβλέψιµη. Απόπειρα ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έγινε και επί των ηµερών µας στο Καστελλόριζο, αλλά υπήρξε αποτροπή. Θεωρώ ότι θα γίνουν και τώρα τέτοιες απόπειρες αµφισβητώντας ντε φάκτο όχι µόνο την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και άλλα κυριαρχικά µας δικαιώµατα. Γιατί όταν σου λένε 6 µίλια από ελληνικά νησιά, είναι σαν να σου αµφισβητούν το κυριαρχικό δικαίωµα να επεκτείνεις όποτε το αποφασίσεις την αιγιαλίτιδα ζώνη», αναφέρει στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί χάραξη εθνικής γραμμής στα ελληνοτουρκικά καθώς επίσης και σύγκληση πολιτικών αρχηγών, αλλά και να προχωρήσει η ανακήρυξη ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία: «Το ζήτηµα όµως είναι µε ποια στρατηγική αντιµετωπίζεις µια προβλέψιµη αλλά κλιµακούµενη ένταση. Λέω λοιπόν ότι ο Μητσοτάκης πρέπει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Οτι πρέπει να ανοίξει διάλογο µε εµάς που κυβερνήσαµε 4,5 χρόνια και είχαµε στρατηγική και να αποφασίσει αν θα τη συνεχίσει ή θα την αλλάξει. Εάν την αλλάξει, θα µας ζητήσει συγκατάθεση σε αυτό; Ετσι διαµορφώνεις την εθνική γραµµή. Και επειδή δεν θέλω να αποφύγω και το διά ταύτα, εγώ είµαι διατεθειµένος να δώσω συναίνεση σε κρίσιµες αποφάσεις που δεν µπορεί να τις πάρει η κυβέρνηση. Και αναφέροµαι στην εθνικά επωφελή στρατηγική να κλείσουµε τη συµφωνία µε την ΑΟΖ µε Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία».

Υφεση στην οικονομία

Ως προς τα ζητήματα της οικονομίας, με φόντο τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ που έδειχναν ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του 2020, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι έχουν ευθύνη για την καθοδική πορεία της οικονομίας. «Τον Ιούλιο του ’19 παραδώσαµε µια οικονοµία που «έτρεχε» µε 2,8% ανάπτυξη και τον ∆εκέµβριο του ’19 η ανάπτυξη είχε πέσει στο 1%. Ήδη από το πρώτο τρίµηνο του 2020 είχαµε ύφεση 0,9%, ενώ το lockdown έγινε τέλη Μαρτίου. Και τους δύο πρώτους µήνες είχαµε υστέρηση 2 δισ. έναντι του στόχου. Η πανδηµία, λοιπόν, δεν είναι δικαιολογία· ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει την ύφεση πριν από την πανδηµία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Σοκ στην Κυψέλη – Η σαρία εφαρμόστηκε σε 17χρονη

Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Ο νόμος της σαρίας εφαρμόστηκε στην περίπτωση μιας 17χρονης. Η νεαρή κοπέλα δεν ήθελε να παντρευτεί αυτόν που...

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ – Ζήτησε από τον Μπορέλ προτάσεις εναντίον της Τουρκίας

Tο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο, ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή...

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση εμπορίας όπλων

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση εμπορίας όπλων στα Χανιά και κατασχέθηκαν πολεμικά όπλα, πιστόλια, περίστροφα και φυσίγγια. Η εξάρθρωση είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης, που...

Τσίπρας – Με στίχους του Ελύτη καταδικάζει την αποφυλάκιση Πατέλη

Την αποφυλάκιση του «πυρηνάρχη» της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει με σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης...

Καιρός – Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» έντονα φαινόμενα

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να «χτυπήσει» την Ελλάδα από το βράδυ της Παρασκευής, με βροχές και καταιγίδες να χτυπούν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας...

Σχετικές ιστορίες