Βενιζέλος – Μυτιληναίος: Ώρα για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

Για τις «προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας» μίλησαν ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε μία συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος, Αθανάσιος Έλις, και έγινε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται για πρώτη φορά διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου.

Ένας από τους πιο έμπειρους πολιτικούς και ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στη χώρα συμφώνησαν στην ανάγκη να αναδιαρθρωθεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος  «στην Ελλάδα είδαμε ότι έχουμε ήλιο και θάλασσα και χτίσαμε ένα μονοκλαδικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο όμως έχει ρίσκα και πρέπει να αλλάξει».

Όπως είπε, η κρίση του κορωνοϊού κατέδειξε αυτή ακριβώς την ανάγκη. Ενώ και ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «πρέπει να διασώσουμε και να αναδιαρθρώσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, που έχει στρεβλώσεις και μειωμένη παραγωγή».

Με δεδομένη την ύφεση που έρχεται για φέτος, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ερώτημα είναι αν πρέπει να λάβουμε όσο γίνεται και ταχύτερα μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης ή αν θα περιμένουμε και το 2021, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουν απορροφηθεί ακόμα οι συνέπειες της ύφεσης ή να έχουμε νέα υγειονομικά δεδομένα.

Σε ερώτηση για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά από πολλές δεκαετίες ανακάμπτει ο κρατικός παρεμβατισμός. Αυτό ήταν κάτι που είχαμε να δούμε από εποχές προ του Ρίγκαν και της Θάτσερ και, όπως τόνισε, «πρέπει να δούμε πού θα οδηγήσει».

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε και στη χρηματοδότηση της οικονομίας, με τον κ. Βενιζέλο να τονίζει ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων «η ρευστότητα από τις τράπεζες δύσκολα περνά στην πραγματική οικονομία και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», κάτι που όπως εκτίμησε διευρύνει τις ανισότητες.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέλυσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό, ειδικά τώρα που «πολλές πλούσιες χώρες βοηθούν τις επιχειρήσεις τους, επειδή έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν, ενώ οι ελληνικές παλεύουν να επιβιώσουν».

«Ελπίζω αυτή η κρίση να είναι μία αφορμή φιλελευθεροποίησης της οικονομίας. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι η εργασία εξαρτάται από τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι «οι τράπεζες πρέπει να δώσουν ρευστότητα στην οικονομία και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Όχι μόνο τις μεγάλες, αλλά και αυτές που μπορούν να διασωθούν και να αναπτυχθούν». Όπως είπε, την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης είναι καθοριστικός ο ρόλος των τραπεζών, καθώς η στήριξη που έρχεται από την ΕΚΤ είναι πολύ σημαντική και μπορεί να βοηθήσει.

Τέλος, έγινε αναφορά και στην αγορά Ενέργειας, με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να εξηγεί ότι η αγορά αλλάζει, ακόμα και η ΔΕΗ αλλάζει και να εκτιμά ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το μέλλον. Έθεσε θέμα στήριξης των εταιρειών Ενέργειας – κάτι που κάνουν πολλές χώρες και η Γερμανία – ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «τα ορυκτά καύσιμα στο βυθό της Μεσογείου χάνουν την αξία τους».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θέλει να κάνει έρευνες για ορυκτά καύσιμα για επιχειρηματικούς λόγους, αλλά θέλει να κάνει «πολιτικού χαρακτήρα έρευνες» για λόγους συμβολισμού και εντυπώσεων.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

«Πόλεμος» Στυλιανίδη – Αττικής Οδού με αλληλοδιαψεύσεις

Την ώρα που οι οδηγοί της Αττικής Οδού προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από τον πολύωρο εγκλωβισμό τους στο δρόμο σε πραγματικά άγριες συνθήκες με...

Διχογνωμία στην επιτροπή για το ποια μέτρα πρέπει να αρθούν

Συνεδρίαση – θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης με την επιτροπή των ειδικών να εξετάζει την άρση των μέτρων για τον...

Θεσσαλονίκη: Στους 42.000 εκτιμώνται οι φορείς του Covid-19

Σταθεροποιητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει...

Κοροναϊός: 19.712 νέα κρούσματα και 112 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.712, εκ των οποίων 70 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες...

Κοροναϊός: Επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο στην εστίαση

Τη χαλάρωση των μέτρων για τον κοροναϊό που είχαν ληφθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων για τους xώρους εστίασης και διασκέδασης ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα...

Σχετικές ιστορίες