«Βig brother» χαρακτηρίζει την τηλεκπαίδευση ο Φίλης

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, για το άνοιγμα των σχολείων και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την τηλεκπαίδευση και την επιτήρηση της σχολικής διαδικασίας.

«Τα σχολεία ανοίγουν μέσα σε ανησυχία που υπάρχει στην κοινωνική γνώμη για την πορεία των εξελίξεων τόσο ως προς την υγειονομική κρίση όσο και ως προς την οικονομική», υποστήριξε ο κ. Φίλης, ενώ αναφέρθηκε και στις εργασιακές συνθήκες που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ήταν οι χειρότερες για το μήνα Απρίλη από τη μεταπολίτευση έως σήμερα.

«Δε βλέπουμε μέτρα που να αντιμετωπίζουν εμπροσθοβαρώς αυτή την κρίση», είπε σχετικά.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η επανεκκίνηση των σχολείων συνδέεται εν μέρει με την επανεκκίνηση της οικονομίας, επομένως το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρέπει να ξεκινήσει από τις τάξεις της Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια με τις μικρότερες βαθμίδες εκπαίδευσης υπό προϋποθέσεις, τα απαραίτητα μαζικά τεστ τα οποία ωστόσο δε γίνονται στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στη συνέχεια, ο κ. Φίλης σχολίασε τη ζωντανή αναμετάδοση της σχολικής τάξης μέσω διαδικτύου, το λεγόμενο «big brother στην τάξη», την τροπολογία δηλαδή που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Υποστήριξε πως είναι μια «κακή λύση την οποία θα πληρώσουμε». Πρόκειται για ένα νομοθέτημα «αντιπαιδαγωγικό, καθώς σπάει ο δεσμός μεταξύ μαθητή και καθηγητή και χάνεται ο βαθμός εμπιστοσύνης». «Θα το πληρώσουμε από άποψη παιδαγωγικών συνεπειών», επανέλαβε.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, ο οποίος συμφώνησε με τον κ. Φίλη στην άποψή του για την εκπαιδευτική διαδικασία σε ζωντανό χρόνο μέσω διαδικτύου, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, ενώ αναρωτήθηκε γιατί η αρχή προσωπικών δεδομένων δεν παίρνει θέση σε ένα τόσο καίριο ζήτημα.

Αναφέρθηκε ακόμα στους καθηγητές στα νησιά, οι οποίοι είναι στιγματισμένοι, καθώς δεν έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ, αλλά και σε διάφορους δήμους της Ελλάδας, οι οποίοι δεν έχουν προβεί στη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Συμφωνώντας στην τοποθέτηση του κ. Παπαχρήστου και δεδομένου ότι στην πραγματικότητα η σχολική διαδικασία θα διαρκέσει ουσιαστικά μόνο έξι μέρες, ο κ. Φίλης εξέφρασε την απορία του «αν αξίζει το ρίσκο η εγκαθίδρυση με τρόπο αιφνιδιαστικό και αντιδημοκρατικό ενός καθεστώτος παρακολούθησης παιδιών και καθηγητών».

Υποστήριξε πως είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, καθώς έρχεται σε κόντρα με τα όσα διαμηνύουν οι ειδικοί, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εκπαιδευτικοί, ενώ άξιο απορίας είναι και το γεγονός ότι ενώ ο αριθμός των μαθητών μειώνεται στο μισό για λόγους υγειονομικούς, την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο για την παιδεία που ψηφίζεται εν μέσω πανδημίας, προβλέπει την αύξηση των μαθητών ανά τάξη.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τατάρ – Μαζί με την Τουρκία θα κυριαρχήσουμε από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο

Ο Ερσίν Τατάρ προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις μετά τις δηλώσεις του Φουάτ Οκτάι που είπε ότι η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571....

Ολυμπιακός – Ο Ελ Αραμπί τον εγκατέστησε στην κορυφή

Δεν γίναμε σοφότεροι από όσα είδαμε στους «Ζωσιμάδες». Ίσως έγινε ο Μαρτίνς που αποφάσισε σε ένα ακόμα παιχνίδι να αφήσει στον πάγκο τον Ελ...

Γερμανία – Περισσότερες οι γυναίκες και οι βουλευτές κάτω των 40 ετών στη νέα Βουλή

Πάνω από το ένα τρίτο των μελών του γερμανικού κοινοβουλίου που εξελέγη τον περασμένο μήνα είναι γυναίκες, ενώ οι νέοι σε ηλικία εκπροσωπούνται στο...

Καραμανλής – Μείωση κατά 50% στις άδειες δακτυλίου – Πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού

Σε ισχύ θα τεθεί κανονικά από τις 25 Οκτωβρίου ο δακτύλιος, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ελεύθερα...

Πλεύρης – Εμφαση στην πρόληψη και στις νέες θεραπείες για τον καρκίνο

Με τη δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου ότι θα στηρίξει την πρόληψη, την πρόσβαση σε νέες θεραπείες και την ανάπτυξη των κλινικών μελετών για...

Σχετικές ιστορίες