«Βόμβα» Ερντογάν στην Αγία Σοφία – Τι επιφέρει η επίμαχη απόφαση

Για «έδαφος που βρήκε ιστορικά ο Ερντογάν» για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας έκανε λόγο ο κ. Φωτιάδης, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του προς τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, τονίζοντας πως έχουν μεγάλη ευθύνη για τις σημερινές εξελίξεις.

Προσέθεσε δε πως με το θράσος που τον χαρακτηρίζει, ο Ερντογάν ζητά ακόμη και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

«Ο Ερντογάν κατάλαβε ότι δεν έχει θέση στην ΕΕ και αξιοποιεί το δίπολο ΗΠΑ -Ρωσία για να γίνει η τρίτη μεγάλη δύναμη στηριζόμενος κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες» είπε ο κ. Φωτιάδης.

Με τη χθεσινή θλιβερή απόφαση του Ερντογάν επιστεγάζεται η στροφή της κλίσης της Τουρκίας προς την Ανατολή, και ταυτόχρονα η οπισθοδρόμησή της, σημείωσε ο κ. Φίλης. Ο Ερντογάν έχει προσδώσει μια ισλαμική ταυτότητα στη χώρα και με βάση αυτή πορεύεται τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Προσπαθεί να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη σημείο αναφοράς του σουνιτικού μουσουλμανικού κόσμου. Η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση, προσέθεσε.

Η εξέλιξη δεν είναι καλή για την Ελλάδα, δίπλα μας έχουμε έναν δύστροπο, αναθεωρητικό και προβληματικό Ερντογάν ως γείτονα.

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος που θέλει να γράψει τους δικούς της νόμους και κανόνες, εκτίμησε.

Ο κ. Λάβδας ανέλυσε το υπόβαθρο για τις «γρήγορες και σαφείς αποφάσεις του Ερντογάν» αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας. «Πρόκειται για προβολή της μουσουλμανικής ισχύος περιφερειακά και διεθνώς» σημείωσε.

Ενώ σχετικά με το περιθώριο αντιδράσεων από την διεθνή κοινότητα, υπογράμμισε πως δυστυχώς δημιουργούνται τετελεσμένα που δύσκολα αλλάζουν. «Δεν υπάρχει επιστροφή», ακόμη και μια άλλη κυβέρνηση στην Τουρκία σε μεταγενέστερο χρόνο, θα είναι δύσκολο να κάνει βήμα πίσω, είπε ο κ. Λάβδας.

Παράλληλα χαρακτήρισε χλιαρές τις μέχρι τώρα αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο και ειδικά από τη Ρωσία από όπου αναμενόταν ισχυρότερη αντίδραση. Σαφέστερη ήταν η αντίδραση από πλευράς ΗΠΑ.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Αρκάς: Η έκκληση του Ιανουαρίου για τη βαρυχειμωνιά

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» έφερε πολικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Πρωταγωνιστής ο Ιανουάριος Στη σημερινή «καλημέρα» του, ο Αρκάς στα social media επιλέγει για πρωταγωνιστή...

Σκρέκας: Λιγότερα από 1.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα στην Αττική

«Η αντιμετώπιση βλαβών από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει γίνει πολύ καλύτερα από την προηγούμενη κακοκαιρία», είπε ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Από τις 200.000 διακοπές...

Δήμος Αθηναίων: Αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες οχημάτων που υπέστησαν ζημιές από πτώσεις δέντρων

Τους ιδιοκτήτες οχημάτων που υπέστησαν ζημιές από πτώσεις δέντρων εξαιτίας της κακοκαιρίας, θα αποζημιώσει ο Δήμος Αθηναίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης...

Αττική Οδός: Συγκλονιστικές οι καταγγελίες από πολίτες, μέχρι και για πλιάτσικο σε αυτοκίνητα

Τρεις μέρες μετά το φιάσκο η Αττική Οδός άνοιξε, ενώ διόδια δεν θα υπάρχουν μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Τώρα, όμως, είναι η σειρά των...

Στέφανος Μάνος: Οι οδηγοί θα έπρεπε να πληρώσουν 2.000 ευρώ για το πρόβλημα που δημιούργησαν

Ο Στέφανος Μάνος τοποθετήθηκε για τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν στην Αττική Οδό και προχώρησε σε μια δήλωση από αυτές που ο ίδιος συνηθίζει. Ο...

Σχετικές ιστορίες