«Βόμβα» κοροναϊού για τα 300 γηροκομεία της χώρας

Βραδυφλεγή βόμβα αποτελεί ο COVID-19 για τις περίπου 300 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (κερδοσκοπικές και μη κερδοσκοπικές), δυναμικότητας έως και 30.000 κλινών, που λειτουργούν στη χώρα μας. Στην περίπτωση που ο νέος κοροναϊός εισβάλλει σε αυτές θα εκτυλιχτεί μια τραγωδία άνευ προηγουμένου, δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι είναι πρώτοι στη λίστα των θυμάτων της πανδημίας.

Χαρτογραφώντας την έκταση της πλέον «αδύναμης ζώνης» της επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) Στέλιος Προσαλίκας, μιλώντας στα «ΝΕΑ», σημειώνει ότι στις δομές αυτές «φιλοξενούνται περί τους 25.000 ηλικιωμένους ενώ σε αυτές απασχολούνται 25.000 εργαζόμενοι».

Ανακοίνωση Γάλλου επιστήμονα: Θεραπεύτηκαν 1003 ασθενείς με χλωροκίνη

Υπό τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κοροναϊό Σωτήρης Τσιόδρας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να οχυρωθεί αυτή η ευαίσθητη ομάδα πολιτών, που επίσης κατά κανόνα «συγκεντρώνει» το μεγαλύτερο ποσοστό χρόνιων νοσημάτων συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Τα γηροκομεία, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά, θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή. Σε όλον τον κόσμο ένα από τα μέρη που χτυπιούνται στην κυριολεξία πιο σκληρά από τον καινούργιο ιό είναι τα γηροκομεία» επεσήμανε ο ειδικός, αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά θανάτων στις ΗΠΑ.

Και συνέχισε με την ευαισθησία που τον διακρίνει: «Δεν θέλω να κάνω αναφορά στην τραγική εικόνα των οίκων ευγηρίας στην Ισπανία και τι αντιμετώπισαν εκεί αβοήθητοι οι ηλικιωμένοι και υπέργηροι ασθενείς».

Ετσι, στο πλαίσιο αυτό αναστέλλονται οι ομαδικές δραστηριότητες στις μονάδες, ενώ επιβάλλεται η καθολική απαγόρευση επισκεπτηρίου παρά μόνο για ιατρικούς λόγους ή ανθρωπιστικούς λόγους και από άτομα που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Ακόμη, όμως, και στις περιπτώσεις αυτές η είσοδος πρέπει να γίνεται με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Τα μέτρα

Συνεπακόλουθα, οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στον πρόσφατο οδηγό που εξέδωσαν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις οδηγίες που οφείλουν να ακολουθούν ευλαβικά οι εργαζόμενοι στις μονάδες, καθώς κατά κανόνα θα αποτελέσουν τα «οχήματα» εισόδου της νόσου COVID-19 στους ηλικιωμένους.
Ειδικότερα, το προσωπικό θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. βήχας, αναπνευστική δυσχέρεια) και να μετρά καθημερινά τη θερμοκρασία του πριν από την έναρξη της εργασίας του.

Οπως, δε, υπογραμμίζεται, το μέτρο αφορά το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καθώς και τους εξωτερικούς συνεργάτες. Ετσι, στην περίπτωση λοίμωξης ή σε περίπτωση επαφής με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι κρίσιμο να απομακρυνθούν από την εργασία τους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην αναγκαία χρήση προστατευτικού υλικού και ειδικότερα στη χρήση χειρουργικής μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας.

Ο Προσαλίκας τονίζει από την πλευρά του ότι σε όλες τις μονάδες έχει αναγνωριστεί η κρισιμότητα της κατάστασης με αποτέλεσμα να έχουν λάβει εξαρχής τα απαραίτητα μέτρα. «Ορισμένοι έχουν και μηχανήματα απολύμανσης, ενώ στην πλειονότητά τους έχουν φοβηθεί τόσο πολύ που οι κανόνες υγιεινής τηρούνται στο ζενίθ».

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης, οι νοσηλευτές που εισέρχονται στις μονάδες είναι και εκείνοι που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στους ηλικιωμένους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε αιτηθεί οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπως και στα νοσοκομεία, να έχουν προτεραιότητα στα τεστ. Προς το παρόν, όταν καλούμε τον ΕΟΔΥ για πιθανή περίπτωση κρούσματος σε εργαζόμενο, η οδηγία είναι να παραμείνουν στο σπίτι τους» σημειώνει. «Ομως, οι Μονάδες εάν δεν έχουν προσωπικό δεν μπορούν να δουλέψουν. Οι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη από φροντίδα. Παράλληλα, είναι δύσκολο να προμηθευτούμε και το απαραίτητο προστατευτικό υλικό λόγω των ελλείψεων».

Πηγή: Έντυπη Έκδοση «Τα Νέα»

ΕΕ : Στηρίζουμε την Ελλάδα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Χριστουγέννα 2021 – Πώς θα λειτουργήσουν πολυκαταστήματα και εμπορικά

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ τα...

Παραιτήθηκε αντιπρόεδρος του ΣτΕ μετά τις καταγγελίες για εμπλοκή του σε υπόθεση χρήσης κοκαΐνης

Την παραίτηση του υπέβαλε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας το όνομα του οποίου ενεπλάκη σε υπόθεση χρήσης κοκαΐνης που αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε περιοχή...

Κοροναϊός – Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τις έγκυες και τον εμβολιασμό

«Έλλειμμα πληροφόρησης» για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού έναντι του κοροναϊού κατά την κύηση διαπιστώνει η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και...

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Οι στρατηγικές των Ανδρουλάκη, Παπανδρέου στον β’ γύρο – Τι θα κάνουν οι χαμένοι

Ως αλλαγή σελίδας και εντολή ανανέωσης, χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, που χαρακτηρίστηκαν από το ρεκόρ συμμετοχής,  στη διαδικασία. Ο Νίκος...

Self test – Αρχισε από τα φαρμακεία η διάθεση ενός self test στους άνω των 18 ετών

Ξεκίνησε από σήμερα, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, η διάθεση ενός δωρεάν self test, σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών εμβολιασμένους και μη. Η διανομή...

Σχετικές ιστορίες