«Βόμβα» Μητσοτάκη για τους δημοσιονομικούς στόχους λόγω κορωνοϊού

Αυτό που πολλοί φοβούνται για την ελληνική οικονομία φαίνεται ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί. Και από το «δόξα το Θεό» στην Αθήνα λένε «βόηθα Παναγιά» καθώς οι εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό είναι ραγδαίες.

Οι επιπτώσεις από την αύξηση των κρουσμάτων αφορούν κυρίως την ψυχολογία του κόσμου η οποία έχει πέσει στο ναδίρ, συμπαρασύροντας έτσι κλάδους που πλήττονται λόγω αυτής της κατάστασης.

Συγκλονιστική μαρτυρία: «Για όνομα του Θεού, εδώ κινδυνεύουν αθώες ζωές…»

Το κραχ στο Χρηματιστήριο έδειξε την τάση που επικρατεί, το σκηνικό του φόβου που στήνεται όσο οι πολίτες ανησυχούν γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν.

Από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτά που κάποιοι έλεγαν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Οτι δηλαδή η επέλαση του κορωνοϊού θα κάνει ζημιά στην οικονομία και θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους, την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων, την υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων που έχει η υποσχεθεί η κυβέρνηση για το 2020 (νέα μείωση ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

Στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ο Πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες, ενδεχομένως να μη μπορούν να επιτευχθούν.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρώτο πλέγμα μέτρων υποστήριξης της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στήριξης του κόσμου της εργασίας, λόγω του κοροναϊού, επισημαίνοντας ότι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες, ενδεχομένως να μη μπορούν να επιτευχθούν.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρόνια από αυτή την οποία προβλέπουμε. Και είναι επίσης βέβαιο ότι και οι δημοσιονομικοί στόχοι που μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν. Και είναι μία πραγματικότητα που όλοι θα λάβουμε υπόψη μας και αυτή τη φορά πρέπει και δημοσιονομικά και οικονομικά να αντιδράσουμε γρήγορα, ώστε να μην αφήσουμε την οικονομική κρίση να μας θυμίζει παλιές κακές εποχές», επεσήμανε.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης αφενός προετοιμάζει τους πάντες για αλλαγή των στόχων κι αφετέρου ζητά από τους Ευρωπαίους περισσότερη ευελιξία στους στόχους που έχουν τεθεί. Μπορεί δηλαδή οι επιπτώσεις από τον κοροναϊό να βοηθήσουν ώστε να τεθεί ταχύτερα και με περισσότερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή, η πρόταση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% πολύ χαμηλότερα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ έχει ζητήσει μείωση του στόχου στο 2,5% ώστε να δοθεί δημοσιονομικός «αέρας» στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγει από ένα νέο κύκλο κρίσης και να υλοποιήσει ένα κοινωνικό πακέτο που θα βοηθήσει τους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,5% ή 2.8% όπως αρχικά είχε τεθεί πολύ δύσκολα θα γίνει με κάποιους να φοβούνται ότι μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 2%.

Η αναστολή χορήγησης ασύλου ήταν παράνομη;

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Θεσσαλονίκη – Με αυστηρά μέτρα ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου – Τι ισχύει

Από σήμερα ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον Άγιο Δημήτριο, πολιούχο της συμπρωτεύουσας, η μνήμη του οποίου τιμάται αύριο 26 Οκτωβρίου. Όπως σημειώνει...

Σημίτης για Γεννηματά – Η πολιτική της παρουσία χαρακτηρίστηκε από ευπρέπεια, σοβαρότητα και προσφορά

«Όλοι στο χώρο μας αισθάνονται προσωπικά και πολιτικά μεγάλη θλίψη για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας...

Καταδίωξη στο Πέραμα – Τα 10 λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία

Δέκα λάθη, παραλείψεις και παρανοήσεις μεταξύ αστυνομικών οδήγησαν στην τραγωδία στο Πέραμα, το βράδυ της Παρασκευής, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 21χρονου Ρομά από...

Φώφη Γεννηματά – Η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή της

Την τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, τρεις δηλαδή ημέρες προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο, η Φώφη Γεννηματά, η οποία έφυγε από τη...

Καβάλα – Εντοπίστηκε πτώμα στην παραλία

Εντοπίστηκε, το πρωί της Δευτέρας, ένα πτώμα στην παραλία της Καβάλας, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ανήκει σε αγνοούμενο ψαρά. Υπενθυμίζεται ότι από την Κυριακή αγνοείτο...

Σχετικές ιστορίες