Βουλή: Ενα νομοσχέδιο την εβδομάδα σε ψηφοφορία

Ένα νομοσχέδιο την εβδομάδα θα τίθεται σε ψηφοφορία, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί με την εξάπλωση του κορονοϊου.

Προτεραιότητα τα νομοσχέδια έκτακτων καταστάσεων

Κατά προτεραιότητα θα εισάγονται νομοσχέδια που αφορούν στη διαχείριση των εκτάκτων καταστάσεων. Επίσης ο προφορικός κοινοβουλευτικός έλεγχος θα διεξάγεται μια φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη.
Η Βουλή λειτουργεί ήδη με εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό προσωπικού για την κάλυψη των βασικών λειτουργιών της και στο πλαίσιο αυτών, έχουν ήδη κλείσει ή υπολειτουργούν τα περιφερειακά κτήρια της.

Πώς κατρακύλησαν οι τιμές της βενζίνης μέσα σε λίγες ημέρες

Περιστολή του νομοθετικού έργου

Η Διάσκεψη των Προέδρων στη σημερινή συνεδρίαση αποφάσισε ειδικότερα ότι:

-ο προφορικός κοινοβουλευτικός έλεγχος θα διεξάγεται μια φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη.

-ο γραπτός κοινοβουλευτικός έλεγχος θα συνεχιστεί κανονικά, με ηλεκτρονική κατάθεση όλων των μέσων (ερωτήσεις, επερωτήσεις κλπ) και με αύξηση της προθεσμίας απάντησης των υπουργείων, από 25 ημέρες σε 40 ημέρες.

-αναβάλλεται η προγραμματισμένη, για την Παρασκευή 20/3, συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για το Υπερταμείο.

-η επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων θα γίνει με μειωμένη σύνθεση. Εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος της Βουλής να ενημερώνει σχετικώς. Η Διάσκεψη έχει ήδη ενημερωθεί για τις δυνατότητες τηλεδιάσκεψης, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

-περιστέλλεται το νομοθετικό έργο με την ψήφιση ενός μόνο νομοσχεδίου κάθε εβδομάδα ως εξής:

Η επεξεργασία του στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή θα γίνεται σε μια συνεδρίαση, κάθε Τρίτη (με εξαίρεση την επόμενη εβδομάδα, που η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα γίνει Δευτέρα) με εφαρμογή της διαδικασίας της οργανωμένης συζήτησης. Το νομοσχέδιο θα συζητείται και θα ψηφίζεται κάθε Πέμπτη, με εφαρμογή της διαδικασίας της οργανωμένης συζήτησης. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα γίνεται μετά το πέρας του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

-Μολονότι η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα προς κατάθεση σειρά νομοσχεδίων (ρυθμίσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ν/σ περί συναθροίσεων, ν/σ για Εταιρική Διακυβέρνηση, καταδυτικός τουρισμός, κυρώσεις οδηγιών του υπουργείου Δικαιοσύνης και ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας), θα εισάγονται, κατά προτεραιότητα τις επόμενες εβδομάδες, νομοσχέδια που αφορούν ζητήματα που συνδέονται κυρίως με τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων (π.χ. Κυρώσεις, ΠΝΠ κ.α.).

Διαφωνούν

Το ΚΚΕ όπως και το ΜέΡΑ25 έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους και έχουν ζητήσει να κλείσει η βουλή και να λειτουργεί μόνο για όποια συζήτηση και ψηφοφορία απαιτείται αποκλειστικά για νομοθετήματα και μέτρα που θα αφορούν τον κοροναϊό.

Τη διαφωνία του με τον περιορισμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου εκφράζει το ΚΙΝΑΛ.

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση φαίνεται ότι εκλαμβάνει την συναινετική και υπεύθυνη στάση μας ως αδυναμία.
Η κατάργηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από τους βουλευτές προς τους αντίστοιχους υπουργούς που εισηγήθηκε, απετράπη μεν στην Διάσκεψη Προέδρων, αλλά ο έλεγχος περιορίστηκε με απόφαση της πλειοψηφίας της, σε μια μέρα μόνο ανά εβδομάδα, που μάλιστα ορίστηκε η ίδια και για το νομοθετικό έργο.
Ο περιορισμός αυτός του δημοκρατικού δικαιώματος των βουλευτών προφανώς δεν έγινε λόγω κορωνοϊού αλλά με πρόφαση αυτόν, αφού με την απόφαση αυτή προκαλείται σε μια ημέρα (κάθε Πέμπτη) πολυπρόσωπη παρουσία στον ίδιο χώρο, αντίθετα με όσα εισηγείται η επιστημονική επιτροπή του ΕΟΔΥ, ενώ μένουν κενές έργου η Δευτέρα, η Τετάρτη και η Παρασκευή.
Σημειώνουμε ότι όλα τα παραπάνω έγιναν παρά τις προτάσεις μας, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να αφορά μόνο θέματα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και των υπηρεσιών» δήλωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.

Ελένη Φουρέιρα : Το συγκινητικό μήνυμα ελπίδας για τον κοροναϊό

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Χατζηδάκης – Έρχονται μίνι βρεφονηπιακοί σταθμοί μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις

Τη δημιουργία κέντρων φύλαξης παιδιών μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις, προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε στον Σκάι, πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που...

Πυρκαγιά σε μάνδρα αυτοκινήτων στο Μαρούσι – Στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά σε μάνδρα αυτοκινήτων στο Μαρούσι ξέσπασε πριν από λίγο. Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά. ...

Από τον Ασπρόπυργο στα Μέγαρα και στην Εθνική Κορίνθου-Τρίπολης τα επεισόδια Ρομά-Αστυνομίας

Στα Μέγαρα μεταφέρθηκαν τα επεισόδια μεταξύ ομάδων Ρομά και αστυνομικών, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε στον Ασπρόπυργο. Η φονική καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως...

Αναζητείται οδηγός που τραυμάτισε και εγκατέλειψε ηλικιωμένο

Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε, το βράδυ του Σαββάτου, στον οικισμό Ξηρόβρυσης Κιλκίς, 79χρονο πεζό, τον οποίο στη συνέχεια ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε στον...

Ενδιαφέρον Μπάιντεν για την υγεία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Προσωπικό ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη εκδήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματισμένη συνάντηση...

Σχετικές ιστορίες