Βρετανία: Κυρίως από το χέρι του τότε ή του πρώην συντρόφου οι ανθρωποκτονίες γυναικών

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που δολοφονήθηκαν από άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, δολοφονήθηκαν από τον τότε ή τον πρώην σύντροφό τους, πολλές αφού είχαν λάβει μέτρα για να τον εγκαταλείψουν, σύμφωνα με μια έκθεση για τις γυναίκες-θύματα ανθρωποκτονίας, που αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του Guardian.

H τέταρτη έκθεση για τις δολοφονίες γυναικών, η οποία διενεργήθηκε από την MKO Women’s Aid και την ακτιβίστρια Κάρεν Ινγκάλα Σμιθ, διαπίστωσε ότι 149 γυναίκες δολοφονήθηκαν από 147 άνδρες το 2018. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 10 μεγαλύτερος σε σχέση με έναν χρόνο πριν και είναι ο υψηλότερος από τότε που ξεκίνησε να εκπονείται η έκθεση.

Τσικνοπέμπτη: Γιατί «τσικνίζουμε» σήμερα και τι συμβολίζει

Από τα θύματα, οι 91 (61%) δολοφονήθηκαν από τον τότε ή κάποιον πρώην σύντροφο και μόνο το 6% των φόνων διαπράχτηκε από έναν ξένο.

Από τις 58 γυναίκες που δεν δολοφονήθηκαν από τον τότε ή τον πρώην σύντροφό τους, οι 12 έπεσαν νεκρές από το χέρι των γιων ή των θετών γιων τους, ενώ πέντε από τον γαμπρό τους ή από πρώην γαμπρό τους.

Στις μισές περιπτώσεις, οι δράστες είχαν ιστορικό βίας εις βάρος του θύματος ή άλλων γυναικών, με τρεις άνδρες να έχουν δολοφονήσει και στο παρελθόν.

Ένας είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία το 1996 και είχε φυλακιστεί για τρία χρόνια. Ο δεύτερος, ο οποίος επίσης είχε ιστορικό παρενόχλησης, είχε αποφυλακιστεί το 2014 έχοντας δολοφονήσει την πρώην σύντροφό του το 1999.

Ο τρίτος είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση το 1992 και για σοβαρά βίαια αδικήματα το 2001 και το 2010.

Η πιο κοινή μέθοδος ήταν πλήγμα με αμβλύ αντικείμενο και ακολουθούν ο στραγγαλισμός ή η ασφυξία.

Η πλειονότητα των φόνων (68%) σημειώθηκε είτε μέσα στο σπίτι της γυναίκας είτε γύρω απ’ αυτό.

Η Ινγκάλα Σμιθ, η οποία είναι επικεφαλής της μκο κατά της ενδοοικογενειακής βίας Nia, δήλωσε ότι πολλά από τα θύματα είχαν εκφράσει φόβους και προειδοποιήσεις για τον δολοφόνο τους προς την αστυνομία, άλλες υπηρεσίες, φίλους ή την οικογένειά τους.

Από τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2018, 41% έπεσαν νεκρές από το χέρι ενός πρώην συντρόφου τον οποίον είτε είχαν εγκαταλείψει είτε ήταν στη διαδικασία να τον εγκαταλείψουν.

Η έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, διαπίστωσε ότι η χρήση υπερβολικής βίας με στόχο να προκαλέσει τον θάνατο αφορούσε το 56% των υποθέσεων.

Νεότερες γυναίκες, μεταξύ 26 και 35 ετών, ήταν πιθανότερο να εκτεθούν σε υπερβολική βία, σύμφωνα με την έκθεση.

Απόδειξη : Έρχονται bonus και καμπάνια για το πλαστικό χρήμα

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Παραλλαγή Όμικρον – Ίσως είναι πιο μεταδοτική επειδή έχει «κλέψει» γενετικό υλικό του κοινού κρυολογήματος

Η παραλλαγή Όμικρον πιθανώς έχει αποσπάσει και αφομοιώσει γενετικό υλικό από τουλάχιστον έναν άλλο κοροναϊό του κοινού κρυολογήματος, κάτι που εξηγεί σε ένα βαθμό...

Λύματα – Ενθαρρυντικά σημάδια αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

Ελαφρώς μειωμένο είναι το ιικό φορτίο στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής...

Μίνα Γκάγκα – Πόσο οχυρωμένοι θα είμαστε σε έξι μήνες – Τι απάντησε η υπουργός

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, αναφέρθηκε στις αντοχές του Συστήματος Υγείας, στην απόφαση των ειδικών...

ΚΙΝΑΛ – Τα εκλογικά τμήματα – Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ ανοίγουν την Κυριακή στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 7 το βράδυ. Σε...

Χρήστος Σαρτζετάκης – Στην εντατική με πνευμονία ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ» νοσηλεύεται από την Τετάρτη ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κος Χρήστος Σαρτζετάκης, λόγω πνευμονίας από εισρόφηση. Χτες κρίθηκε αναγκαίο ο πρώην ΠτΔ...

Σχετικές ιστορίες