Βρούτσης στο MEGA: Παρεμβάσεις για να στηριχθεί η κοινωνία

«Όλοι συνομολογούν ότι ζούμε κάτι μοναδικό. Ως κυβέρνηση κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα. Έχετε δει τη διαφορά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι υποχρέωσή μας να παρακολουθούμε τα γεγονότα και να παρεμβαίνουμε» τόνισε μιλώντας στο LIVE NEWS του MEGA ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

«Εξαγγείλαμε μία δέσμη πρώτων μέτρων, σήμερα κάνουμε δεύτερη παρέμβαση με αυτά τα μέτρα για τα ζητήματα των εργαζομένων, καθώς τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου ήταν αποκαρδιωτικά, με ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο», εξήγησε στη συνέχεια.

Πώς κατρακύλησαν οι τιμές της βενζίνης μέσα σε λίγες ημέρες

Παρέμβαση στην αγορά εργασίας για να στηριχθεί

«Η κατεύθυνσή μας ήταν να παρέμβουμε στην αγορά εργασίας. Θέλουμε την επόμενη μέρα της κρίσης να είμαστε υγιείς, η κοινωνία ζωντανή και όρθια, οι επιχειρήσεις ανοιχτές, και οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους», συνέχισε ο κ. Βρούτσης.

«Τα 800 ευρώ θα δοθούν στους εργαζόμενους όλων των επιχειρήσεων που με κυβερνητική εντολή αναστείλαμε τη λειτουργία τους. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα πάρουν αυτά τα χρήματα στις αρχές Απριλίου», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Βρούτσης, οι υποχρεώσεις του εργοδότη που έκλεισε την επιχείρησή του με κρατική απόφαση προς τους εργαζομένους του σταματούν την ημέρα που υπήρξε η διοικητική εντολή.

Σε ό,τι αφορά στις εισφορές, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι «για την πλευρά των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή, θα καλύψουμε πλήρως όλους τους εργαζόμενους, στο ύψος του μισθού που είχαν. Για τους επιχειρηματίες έρχονται τα ευεργετικά μέτρα, τα οποία, όμως, για να ισχύσουν θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας».

«Όταν έχει κλείσει μια επιχείρηση με διοικητική εντολή, και όσο μείνει κλειστή, δεν έχει υποχρέωση ο εργοδότης να καταβάλει μισθούς, ούτε και ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενο», εξήγησε ο κ. Βρούτσης.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αναφορικά με τους αυτοαπασχολούμενους, και ποιοι εξ αυτών εντάσσονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή διαμορφώνουμε την σχετική ΠΝΠ».

«Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, όσες υποχρεώσεις ασφαλιστικές έχουν θα ανασταλούν για τρεις μήνες. Στους αυτοαπασχολούμενους, θα πάρουν 800 ευρώ η κατηγορία που με διοικητική εντολή έχουμε αναστείλει τη λειτουργία τους. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, το επίδομα αυτό δεν είναι για όλους. Θα αφορά στις κατηγορίες που έχουν πληγεί», ανέφερε στη συνέχεια.

Ακυρες οι απολύσεις

«Οι απολύσεις που θα συντελεστούν από σήμερα και πέρα στις επιχειρήσεις που κλείσαμε, θα είναι άκυρες. Για τις εν λειτουργία, και εκεί λέμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε απολύσεις. Αν το κάνουν θα χάσουν τα ευεργετήματα που συζητήσαμε», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας, και συμπλήρωσε αναφορικά με τους ωρομίσθιους ότι «αν βρίσκονται ενσωματωμένοι στην ΑΠΔ έχουν τα ίδια ευεργετήματα του νόμου».

Σχετικά με το κατά πόσο μπορεί μια επιχείρηση να αλλάξει τη σύμβαση εργασίας που έχει με έναν εργαζόμενο αυτή την περίοδο, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι έχει τέτοιο δικαίωμα. «Για να διατηρήσει τη θέση εργασίας, και ταυτόχρονα να ζήσει επιχείρηση, τής δίνουμε δικαίωμα ευελιξίας μαζί με τους εργαζόμενους, ώστε να διαμορφώσει νέο μισθολογικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά.

Ελένη Φουρέιρα : Το συγκινητικό μήνυμα ελπίδας για τον κοροναϊό

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Παράταση της ψηφοφορίας ζήτησε ο Παπανδρέου

Να δοθεί παράταση στην ψηφοφορία στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου από την αρμόδια Επιτροπή ( ΕΔΕΚΑΠ). Ο λόγος είναι η αυξημένη πέραν του αναμενομένου...

Κύπρος – Ομολόγησε ο δράστης της διπλής δολοφονίας – Υπέδειξε πού είναι θαμμένες οι δυο Ρωσίδες

Τραγική κατάληξη έχει, η υπόθεση εξαφάνισης δύο γυναικών από τη Ρωσία στην Κύπρο. Ο 32χρονος Σύρος, που ήταν και ο βασικός ύποπτος, ομολόγησε το διπλό...

Θεσσαλονίκη – Ανήλικοι κρατούσαν όμηρο 33χρονο – Συλλήψεις 3 ατόμων

Υπόθεση απαγωγής 33χρονου αλλοδαπού, με τη συμμετοχή δύο ανηλίκων, εξιχνιάστηκε από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν δύο 17χρονοι και ένας 31χρονος, με την κατηγορία...

ΚΙΝΑΛ – Χιλιάδες πολίτες στις κάλπες – Πιθανή παράταση στην ψηφοφορία

Κάθε προσδοκία ξεπερνά η συμμετοχή των πολιτών για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι,...

ΕΦΚΑ – Ζήτησε από ασφαλισμένο να υπογράψει ότι είναι… ζωντανός

Συνέβη και αυτό: Ασφαλισμένος κλήθηκε από τον ΕΦΚΑ, να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι είναι ζωντανός. O ασφαλισμένος που είχε κάνει αίτηση συνταξιοδότησης κλήθηκε να δηλώσει...

Σχετικές ιστορίες