Ζωντανός ξανά ο ενεργειακός εφιάλτης; – Νέο ράλι προς τα 50 ευρώ για το φυσικό αέριο

Αναβιώνει ο εφιάλτης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς η ήπειρος μπαίνει στον χειμώνα. Η είδηση ότι ένα φορτηγό πλοίο κατασχέθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, επέτεινε τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να επηρεάσει ζωτικής σημασίας πλωτές οδούς για το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα οι τιμές του να καταγράφουν νέο ράλι.

Μετά από μία τετραήμερη βουτιά, τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, αυξήθηκαν κατά 4,5% στα 47,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  Νωρίτερα κέρδισαν περίπου 7%.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, traders και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι εάν διευρυνθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να διαταραχθούν σοβαρά οι ροές καυσίμων στην περιοχή, η οποία φιλοξενεί μία από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές διαδρομές στον κόσμο. Δεξαμενόπλοια από το Κατάρ, κορυφαίο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου, περνούν τακτικά από την Ερυθρά Θάλασσα στο δρόμο προς την Ευρώπη.

Ενώ το Ιράν αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στο επεισόδιο της Κυριακής, εκπρόσωπος της ομάδας Χούθι είπε ότι θα συνεχίσει να στοχεύει ισραηλινά πλοία μέχρι να τελειώσει η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Χαμάς. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την κατάσχεση.

Προκλήσεις

Η Ευρώπη έχει μπει στον χειμώνα με τις αποθήκες της γεμάτες κατά περίπου 100% και άφθονες εισαγωγές LNG, αλλά μια κλιμάκωση θα μπορούσε να απειλήσει το ευαίσθητο ισοζύγιο εφοδιασμού της. Η ήπειρος παραμένει ευάλωτη μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, τα συμβόλαια κινούνται σε ένα στενό εύρος περίπου 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εξισορροπώντας από τη μια τα ισχυρά αποθέματα και από την άλλη τη διαρκή έκθεση  της Ευρώπης στις διακοπές εφοδιασμού.

Ενώ η Ευρώπη κατάφερε να αντικαταστήσει με επιτυχία τις περισσότερες από τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι πολύ μικρές ποσότητες που εξακολουθεί να προμηθεύεται από τη Ρωσία δεν παύουν να λαμβάνονται υπόψη ως παράγοντας αστάθειας για τους traders.

Την ίδια στιγμή, η Βουλγαρία, μέσω της οποίας διοχετεύονται ορισμένοι όγκοι από τη Ρωσία προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη, αρχίζει να εισπράττει νέο φόρο επί των ροών. Το μέτρο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και ο πιθανός αντίκτυπός του στις προμήθειες  παραμένει ασαφής.

Ταυτόχρονα, ο καιρός είναι ασυνήθιστα ήπιος σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Μαζί με τις ισχυρές προμήθειες από τη Νορβηγία και τους πωλητές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυτό συμβάλλει στη διατήρηση των τιμών υπό έλεγχο.

πηγή: ot.gr

Τελευταία Νέα

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Προσδοκίες για «ήρεμα νερά» με 15 συμφωνίες

Με τη Διακήρυξη των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας να αποτελεί το σημαντικότερο κείμενο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και 15 ακόμα συμφωνίες...

Ευκαιρία για μήνυμα ολικής επαναφοράς

Με τα νέα δεδομένα, οι Ερυθρόλευκοι, και φυσικά ο Καρβαλιάλ, δεν σκέφτονται την ισοπαλία κόντρα στην Μπάτσκα Τοπόλα. Θέλουν τη νίκη και μια καλή...

Τι ισχύει με POS και ηλεκτρονικές συναλλαγές

Σε γολγοθά έχει μετατραπεί η σύνταξη συμβολαίων εξαιτίας της ασυμφωνίας των εμβαδών n Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις παλαιότερες πολυκατοικίεςΠηγή: tanea.gr

Ψάχνουν τον ηγέτη της Χαμάς μέσα στην παλιά αγορά του Χαν Γιουνίς

Η πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κρίσιμο στόχο για τον ισραηλινό στρατό – στρατηγικά και συμβολικά. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι...

Ο πρόεδρος

Το 2022 οι αναχαιτίσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο μας κόστισαν περίπου 20 εκατ. ευρώ. Το 2023 δεν ξοδέψαμε ούτε πεντακόσια χιλιάρικα. Και εδώ...

Σχετικές ιστορίες