Δημιουργία Κέντρων Μεταναστών στην Αλβανία: Αντίκτυποι και Προβληματισμοί

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεδόσι, ένα νέο κέντρο μεταναστών στην Αλβανία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του την επόμενη εβδομάδα. Οι εγκαταστάσεις, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, αρχικά προορίζονταν να λειτουργήσουν από τις 20 Μαΐου, αλλά υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις. Αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στις πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, με αποτέλεσμα το κέντρο στο Gjader, που μπορεί να φιλοξενήσει 880 άτομα, να μην είναι έτοιμο μέχρι τις 9 Οκτωβρίου. Αντίθετα, το κέντρο στο Shengjin, που μπορεί να υποδεχθεί περίπου 200 άτομα, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες ταυτοποίησης και εγγραφής.

Η συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε τον Νοέμβριο, επιτρέπει στη Ιταλία να μεταφέρει μετανάστες που διασώθηκαν από τα ιταλικά πλοία στα κέντρα αυτά, χωρίς να περιλαμβάνονται οι διεθνείς ΜΚΟ. Οι μετανάστες θα παραμείνουν υπό ιταλική δικαιοδοσία και θα φυλάσσονται από ιταλικές αρχές.

Ο Πιαντεντόζι εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί η μεταφορά ατόμων στις αλβανικές εγκαταστάσεις και ότι η κατάσταση στη Μεσόγειο θα παραμείνει σταθερή. Ωστόσο, με δεδομένη την αυξανόμενη μεταναστευτική ροή, είναι “πολύ πιθανό” να υπάρξει ανάγκη μεταφοράς ανθρώπων στις αλβανικές εγκαταστάσεις τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός επεσήμανε ότι οι συνθήκες φιλοξενίας στη Αλβανία είναι συγκρίσιμες με αυτές της Ιταλίας, ενώ τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις δεν είναι κλειστές, αλλά είναι κέντρα ελαφρού περιορισμού.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία έτυχε θετικής υποδοχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που την βλέπει ως προσαρμογή στη διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα είναι παρόν για την παρακολούθηση των κέντρων, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των μεταναστών καθώς και την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και νομική βοήθεια.

Ωστόσο, η συμφωνία έχει προκαλέσει και αντιδράσεις, τόσο για την έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων όσο και για το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας, υπενθυμίζοντας μια πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που αμφισβήτησε τον χαρακτηρισμό της Ιταλίας ως «ασφαλή χώρα προέλευσης». Έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν χωρίς διαγωνισμό για την κατασκευή των κέντρων στην Αλβανία, γεγονός που προκάλεσε αντίκτυπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζητούν διαφάνεια σχετικά με τη χρήση του δημόσιου χρήματος.

Πηγή: documentonews.gr