Εκ τάσεις και στρατιωτική κινητοποίηση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου υπό την απειλή χερσαίας εισβολής

Αντιμέτωπη με τις επεκτεινόμενες συγκρούσεις στον Λίβανο, η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης. Η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου δείχνει να αγνοεί τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και ειρηνική επίλυση της κρίσης που έχει προκύψει λόγω των δραστηριοτήτων στη Γάζα, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προετοιμαζόταν να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξελίσσεται μια σημαντική στρατιωτική κινητοποίηση στο Ισραήλ. Μακριά κομβόι μεταφέρουν άρματα μάχης και στρατιώτες στα σύνορα με τον Λίβανο, ενόσω η ισραηλινή αεροπορία επιτίθεται σε στρατηγικά σημεία στον νότιο Λίβανο και στη Βηρυτό, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς σε αμάχους και εκτοπισμούς.

Η ηγεσία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έχει ανακοινώσει ότι οι στρατηγικές επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ θα συνεχιστούν, αν και δεν έχει γίνει επισήμως ανάληψη ευθύνης για τις τελευταίες επιθέσεις. Τα αέρικα πλήγματα έχουν ξεπεράσει τα 1.600 μόνο σε μία εβδομάδα, καθιστώντας την κατάσταση ολοένα και πιο τεταμένη.

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι τουλάχιστον 50.000 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο, με τη Χεζμπολάχ να εξαγγέλλει εντεινόμενες επιθέσεις κατά του βόρειου Ισραήλ. Οι διεθνείς αντιδράσεις έχουν οδηγήσει σε προτάσεις για εκεχειρία, οι οποίες όμως βρήκαν αντίσταση από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Η ισραηλινή πλευρά επιδιώκει να δικαιολογήσει τις στρατιωτικές της ενέργειες με αναφορές στο ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έθεσε τέλος στον πόλεμο το 2006. Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια πιθανή χερσαία εισβολή μπορεί να έχει δαπανηρές συνέπειες και για τους δύο εμπλεκόμενους.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή, με όλες τις πλευρές να προετοιμάζονται για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, και η απουσία συγκεκριμένου σχεδίου εξόδου από τη σύγκρουση ανησυχεί πολλούς παρατηρητές.

Πηγή: documentonews.gr