Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Φαρμακοεπαγρύπνηση και οι Προκλήσεις της Ασφάλειας Φαρμάκων

Η στρογγυλή τράπεζα που διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Aristotle Medical Forum 2024 εστίασε στη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης στην παρακολούθηση της ασφάλειας φαρμάκων (φαρμακοεπαγρύπνηση). Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, όπως ο καθηγητής Φαρμακολογίας Γεώργιος Παπαζήσης, ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής Παναγιώτης Μπαμίδης, καθώς και εκπρόσωποι από τη φαρμακοβιομηχανία και οργανισμούς ασφάλειας φαρμάκων.

Οι συμμετέχοντες συνέστησαν την ανάγκη για ενσωμάτωση των τεχνολογιών αυτών στη διαδικασία αξιολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων, επισημαίνοντας ότι μπορούν να εντοπίσουν και να αναλύσουν ταχέως αναδυόμενες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων και τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Αναφέρθηκε ότι η εισαγωγή αυτών των εργαλείων μπορεί να ενισχύσει την αποδοτικότητα και την ακρίβεια στη διαχείριση σημάτων ασφαλείας, επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών κινδύνων.

Παρ’ όλα αυτά, οι ομιλητές τόνισαν την αναντικατάστατη αξία του ανθρώπινου παράγοντα, υπογραμμίζοντας ότι η κλινική αξιολόγηση από ειδικούς είναι καθοριστική για την επιβεβαίωση και επαλήθευση των δεδομένων που εξάγονται από τους υπολογιστές. Επιπλέον, η υψηλή επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού του ΑΠΘ παρουσιάστηκε ως ένα σημαντικό κίνητρο για τη συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία.

Ο κ. Παπαζήσης ανέφερε ότι στο άμεσο μέλλον αναμένονται συνεργατικές δράσεις στον τομέα αυτό, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των ασθενών, και παράλληλα θα προωθήσουν τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας.

Πηγή: documentonews.gr