Πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Βόρεια Μακεδονία για την τροποποίηση του Συντάγματος και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε τη σημασία τροποποίησης του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας για να συμπεριληφθεί η βουλγαρική μειονότητα. Τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο, το άνοιγμα της δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων που αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι στα Σκόπια.

Η Βουλγαρία είχε παρεμποδίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων, λόγω διαφωνιών που σχετίζονται με ιστορικές και εθνοτικές διαφοροποιήσεις. Το καλοκαίρι του 2022, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν μια συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ, που απαιτούσε την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας πριν η Βουλγαρία άρει το «βέτο» της.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανέλαβε την προσπάθεια είσπραξης της συμφωνίας, αλλά οι δυσκολίες λόγω έλλειψης συναίνεσης από το κρατούν κόμμα VMRO-DPMNE παρέμειναν. Ο νέος πρωθυπουργός πρότεινε μια εναλλακτική λύση, σύμφωνα με την οποία οι τροποποιήσεις του Συντάγματος θα ίσχυαν μόνο μετά την ένταξη στην ΕΕ, πρόταση που απορρίφθηκε και από τη Βουλγαρία και από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού του 2021, οι Βούλγαροι στη Βόρεια Μακεδονία καταγράφονται στο 0,2% του πληθυσμού. Αυτό το νούμερο, ωστόσο, αμφισβητείται από την επίσημη Σόφια, η οποία θεωρεί ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σε περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου συζητούνται θέματα όπως η ευρωπαϊκή πορεία και το Σχέδιο Ανάπτυξης της ΕΕ ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει σημαντικά κονδύλια για τις χώρες της περιοχής, προκειμένου να υποστηριχθεί η κοινωνικοοικονομική τους ανάπτυξη και να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα πλην της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της οποίας η αίτηση εκκρεμεί. Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων θα επιτρέψει τις οικονομικές ενισχύσεις μέσω του σχεδίου ανάπτυξης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαίνεσε τη Βόρεια Μακεδονία για την πλήρη εναρμόνισή της με την εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ, και για τη στήριξή της προς την Ουκρανία.

Πηγή: documentonews.gr