Συζήτηση Για Αυστηροποίηση Της Μεταναστευτικής Πολιτικής Στη Σύνοδο Κορυφής Των Ευρωπαίων Ηγετών

Μόλις πέντε μήνες μετά την υιοθέτηση του συμφώνου για τη μετανάστευση, οι ηγέτες της Ευρώπης βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση φαίνεται να επικεντρώνεται στην πρόταση δημιουργίας «κέντρων επιστροφής», καθώς και στην μεταφορά μεταναστών σε κέντρα υποδοχής σε τρίτες χώρες, όπως έχει ξεκινήσει η Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι με τη συμφωνία της Αλβανίας.

Οι κυβερνήσεις διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με αυτές τις προτάσεις. Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε πως αυτά τα κέντρα δεν απαντούν στις ανάγκες των μεγάλων χωρών όπως η Γερμανία. Αντίθετα, η Ισπανία εκφράζει διαφωνία με την ιδέα, ενώ η Γαλλία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προτείνοντας ότι οι επιστροφές θα πρέπει να προωθούνται μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Από την πλευρά των Ιταλών, έχει οργανωθεί γύρω από την Τζόρτζια Μελόνι συνάντηση για την προώθηση «καινοτόμων λύσεων» εντοπισμού, στην οποία συμμετέχουν χώρες όπως η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Η Ουγγαρία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα φιλοξενήσει την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 8 Νοεμβρίου στη Βουδαπέστη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2026, με τον στόχο της αυστηροποίησης των συνόρων και της δημιουργίας μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών. Παρά τις ανησυχίες για την αύξηση της επιρροής των κομμάτων της άκρας δεξιάς, η γαλλογερμανική ατμομηχανή πιέζει για δράση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει προτείνει τη δημιουργία νέου νόμου για την αναθεώρηση της «οδηγίας για την επιστροφή» του 2008, προκειμένου να διευκολυνθούν οι απελάσεις. Καθώς η επιτροπή επαναφέρει τη συζήτηση στην ατζέντα, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η ανάγκη για υποστήριξη της χώρας παραμένουν κεντρικά θέματα της συνόδου.

Η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ θα ενσωματώσει επίσης την υποστήριξη προς την Ουκρανία και τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε τη σημασία της ενίσχυσης της χώρας του ενόψει μελλοντικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Πηγή: documentonews.gr